Goede voornemens - Tunische haaksteek nummer 1

In deze serie in het kader van goede voornemens gaan we nieuwe steken leren. Als je twijfelt over een bepaalde steek, kun je altijd ook even de tutorials voor beginners nakijken.

We gaan een stola haken, qua breedte en lengte komt dit niet heel precies, maar zorg dat je werk niet te strak of te los wordt. Mijn eerste deel is circa 44 cm breed en 27 cm hoog, het werk is 70 steken breed en 60 rijen hoog. Ik tel 1 rij als een heen- én teruggaande rij.

Stekenproef 10 bij 10 cm = 16 steken bij 15 rijen met tunische haaknaald 6 mm.

Als je anders uitkomt, wil je misschien van haaknaaldgrootte veranderen. Heb je meer steken nodig voor 10 cm, dan kun je een grotere tunische haaknaald proberen. Heb je juist minder steken voor 10 cm, ga dan op een kleinere haaknaald proberen. Of accepteer dat jouw stola op andere afmetingen uitkomt.

Per steek kan het werk variërend in hoogte worden. De ene steek gebruikt meer garen dan de andere steek. Wij vinden dat niet erg. Wil je graag dat elk deel even hoog is, dan kun je circa 25 cm haken per deel.

We gaan een nieuwe tunische haaksteek leren! Deze noem ik zelf de grote gerstekorrel. In deze steek gaan we de tunische rechte steek afwisselen met de tunische averechte steek.

Het eerste deel haken we met Ecopuno samen met Brillino, wij hebben het gehaakt met Ecopuno 050 met Brillino 010.

Opzetrij: zet 69 lossen op met een tunische haaknaald 6 mm met draad van 40 of 50 cm. Neem uit elke losse een lus op - je hebt nu 70 lussen op je haaknaald staan.

Teruggaande rij (deze is altijd hetzelfde): sla om en haal de lus door 1 steek. Daarna tot het einde: sla om en haal de lus door 2 steken.

Rij 1 en 2 heengaand: wissel een rechte tunische steek af met een averechte tunische steek en eindig met de kantsteek.

Rij 3 en 4 heengaand: wissel een averechte tunische steek af met een rechte tunische steek en eindig met de kantsteek.

Herhaal rij 1 t/m 4 en haak zo door totdat de Brillino helemaal is op gehaakt (bij ons 60 rijen).

Bekijk hieronder de tutorial van de eerste steek: