Goede voornemens - haaksteek nummer 2

In deze serie in het kader van goede voornemens gaan we nieuwe steken leren. Als je twijfelt over een bepaalde steek, kun je altijd ook even de tutorials voor beginners nakijken.

Met het goede voornemens pakket gaan we samen een stola haken, breien of tunisch haken. Dit is de uitleg van de tweede haaksteek, de stersteek. Het werk is ongeveer 39cm breed en ca. 27cm hoog, gemeten voor het opspannen. Deze steek is wat dichter dan de vorige steek en trekt ook wat meer. Het is aan te raden het werk later op te spannen, zodat de zijkanten mooi gelijk blijven. Je kunt er natuurlijk voor kiezen een ander aantal steken op te zetten voor je eigen gewenste breedte en/of hoogte. 

Stekenproef = 9 stersteken x 8 rijen stersteek = 10cm x 10cm met haaknaald 4.5mm

Komt je stekenproef niet helemaal overeen? Pak dan een andere maat haaknaald of zet een ander aantal steken op. 

We gaan nu de stersteek haken, hiervoor heb je een oneven aantal steken nodig. Gebruik je deze steek als eerste steek en ga je beginnen met een lossenopzet? Dan heb je een even aantal lossen nodig.
Hecht je volgende kleur Ecopuno aan, bij ons is dit kleur 003. De Ecopuno en Brillino die je in de vorige steek hebt gebruikt hecht je af. Haak 1 losse en haak vasten in elke steek, maar meerder verspreid over deze toer 7 steken. Je komt nu uit op 69 steken. 

Rij 1: Haak 1 losse, haak 2 vasten samen over de eerste 2 vasten van de vorige toer. *Haak een losse, haak 3 vasten samen over de vorige vaste (dus de insteekplaats van de vorige vaste) én de volgende 2 vasten.* Herhaal *-*, eindig de toer met een losse en 2 vasten samenhaken in de vorige én laatste vaste.

Rij 2: Haak 1 losse. Haak 2 vasten samen over de eerste 2 steken van de vorige toer (dit zijn de laatst gehaakte losse en samengehaakte vasten). *Haak een losse, haak 3 vasten samen over de vorige insteekplaats (de losse), de eerstvolgende 3 samengehaakte vasten en de volgende losse.* Herhaal * - * en eindig de toer met een losse en twee vasten samenhaken in de vorige insteekplaats en de laatste steek.

Herhaal rij 2 tot de gewenste hoogte of totdat je Ecopuno op is. Wij hebben 43 rijen gehaakt, dit zijn 21.5 rij 'hele sterren'.

Bekijk hier de tutorial: