Winter Wonders - Brei en haak instructies

In deze blog geven we wat instructies die je nodig hebt voor het breien of haken van de Winter Wonder MAL. Lees de blog helemaal door voor je begint aan je project zodat je zeker weet dat je een goede start maakt. Ook geven we je informatie over slipsteken, vanaf deel 2 wordt er namelijk ieder breipatroon met slipsteken gebreid.

Brei instructies

Stekenproef: het aantal steken per 10 cm is ca 22 steken en is mede afhankelijk van het patroon.

Wisselen van garen: elke 2 naalden (tenzij het patroon anders voorschrijft), wordt van garen gewisseld. Neem de draad aan de zijkant mee naar boven en brei de eerste (= kantsteek) altijd met de 2 garens samen recht.

Hoogte meten: meet de hoogte zowel liggend als hangend en houd (hangend) rekening met de breedte.

Breedte: Het aantal steken varieert per patroon tussen de verschillende delen. Sommige slipsteekpatronen trekken het werk iets meer samen dan andere. Het aantal steken is hierop aangepast om zo veel mogelijk tot eenzelfde breedte te komen.

Let op: de zijkanten van de sjaal krullen iets om. Dat is eigen aan de patronen.

Alle patronen zijn per naald uitgeschreven. Bij deel 3 is ook een breischema getekend.

Slipsteken

Een slipsteek wordt altijd averecht afgehaald. Steek de rechternaald van rechts naar links in de voorlus van de volgende steek en “slip” deze van de linker- naar de rechternaald. De meegevoerde draad hangt altijd aan de achterkant van het werk.

Heengaande naald: slip de steek op de averechte manier van de linker- naar de rechternaald met de draad achter het werk.

Teruggaande naald: slip de steek op de averechte manier van de linker- naar de rechternaald met de draad voor het werk.

Slipsteken worden aangeduid met: sl1 of sl2. Er worden 1 of 2 steken averecht afgehaald.

Afkortingen

col: Colorissimo
vint: Cool wool vintage
k: kantsteek re. Brei elke heen- en teruggaande naald de eerste en laatste steek recht. Brei de eerste kantsteek van de heengaande naald met de 2 garens samen recht.
re: recht
av: averecht
sl1 (sl2): slip 1 steek (slip 2 steken) naar de rechternaald
2resam: brei 2 steken recht samen
2avsam: brei 2 steken averecht samen
1m (1am): 1 steek recht (averecht) meerderen. Neem het dwarslusje tussen de steken op de linkernaald en brei in de achterlus een steek recht of averecht (afhankelijk van het patroon). 
RK: rechtse kruising: 2 steken naar rechts kruisen. Brei 2 st recht samen en laat ze op de linkernaald staan. Brei de eerste st re. Nu de beide steken van de linkernaald laten glijden. 
*tot*: de steken tussen *en* steeds herhalen.

Haak instructies

We geven wat achtergrondinformatie over het haken van de Winter Wonder MAL.

Stekenproef op naalden 5 mm: er is een proeflapje van stokjes gehaakt, het aantal steken per 10 cm is 16,5 stokjes en het aantal rijen is 10,5 per 10 cm. Dus om het proeflapje te kunnen meten hebben we 20 steken opgezet en zo'n 12 rijen gehaakt.

Belang van de stekenproef: als je meer stokjes en rijen nodig hebt voor 10 bij 10 cm, dan wordt je stola of deken kleiner als je het patroon volgt. Wil je toch de aangegeven maten behalen, dan zou je meer steken op moeten zetten en meer rijen moeten haken. Dan kom je niet uit met het materiaal.

Dus zorg dat de stekenproef passend is zodat je op de afmetingen uitkomt en je voldoende materiaal hebt. Gebruik eventueel een haaknaald 1 of 2 maten groter.

Wisselen van garen: elke 2 naalden, wordt van garen gewisseld. Neem de draad aan de zijkant mee naar boven en haak de eerste steek altijd met de 2 garens samen.

Stola of deken?

Als je een stola gaat maken, oftewel 1 strook gaat haken, dan kun je natuurlijk het materiaal helemaal op haken. Ik had nog circa 25 gram over van de Cool Wool Vintage en circa 52 gram van de Colorissimo. Je zou dan zowel deel 2 als 3 wat hoger kunnen maken en als je dat mooi vindt een rand vasten om de stola haken met Colorissimo.

Maak je een deken, dan heb je dit materiaal nodig voor het aan elkaar zetten van de deken en voor de andere stroken.

We bieden dus sowieso 3 patronen om te haken voor 1 strook. Wil je een deken ervan maken, dan zou je deze patronen kunnen herhalen. We gaan nog wat suggesties geven voor andere leuke haaksteken, maar deze hebben we dus niet getest op materiaalverbruik. Heb je een steek die meer materiaal vraagt, zorg dan dat de volgende gekozen steek wat zuiniger verbruik heeft!

Veel plezier bij het haken!