Hexagon vestje - eenvoudig patroon en heel veelzijdig

Het hexagon vestje is echt ideaal als basis om allerlei variaties van te maken! Van de Organico hebben we een halflange versie gehaakt door aan de onderkanten verder te haken nadat je de 2 hexagons aan elkaar zetten.

Wij hebben een aantal kleurcombinaties van de halflange versie in pakketvorm verwerkt.

Materiaal: 8 bollen Organico basiskleur, en 5 kleuren Organico van ieder 1 bol voor kleureffect

Haaknaald 6 mm, of als je strak haakt 6.5 of 7 mm.

Bekijk onderaan deze pagina het vlog met een kleine tutorial over hoe dit vestje te haken.

Patroon voor vestje maat 36-46

Voor een grotere maat kun je nog extra toeren van de hexagon haken. Je hebt dan wel een extra bol Organico nodig van de basiskleur.

Bij de lange versie heb ik eerst 2 effen hexagons van Organico basiskleur gehaakt. 

De Hexagon haken:

Haak een ketting van 4 lossen en sluit deze in een ring.

Toer 1: haak 3 lossen en 2 stokjes, haak 1 losse en *haak 3 stokjes en een losse*, * * herhaal 5 keer zodat je totaal 6 stokjesgroepjes hebt met een losse ertussen.

Toer 2: als je niet van kleur wisselt, haak je met halve vasten om in de lossenboog te komen. We gaan zes hoeken maken. Je haakt 3 lossen en 2 stokjes (als eerste 3 stokjesgroep) en 3 lossen en nogmaals 3 stokjes om het 1 lossenboogje. Haak 1 lossen en dan weer 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes om het volgende 1 lossenboogje. Zorg dat je dit in alle hoeken doet en zo haak je 6 hoeken.

Toer 3: haak eerst weer met halve vasten naar de lossenboog toe (als je niet van kleur wisselt). Haak 3 lossen, 2 stokje, 3 lossen en 3 stokjes om het 1e 3 lossenboogje. Haak 1 losse, 3 stokjes, 1 losse om het volgende 1-lossenboogje. Om het 3 lossenboogje dus: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes en 1 losse. En om elk 1 lossenboogje haak je 3 stokjes en 1 losse. Zorg dat je 6 kanten hebt aan de hexagon.

Toer 4 en verder: herhaal toer 3.

Ik heb 15 toeren gehaakt en kom dan op 22 cm bij een dubbelgevouwen hexagon. Dus 22 cm is een van de voorpanden en een van de mouwhoogtes. De bovenranden dichtgenaaid en hierbij 1 gannysteek en de hoek opengelaten voor de hals. Het rugpand aan elkaar genaaid. Het aan elkaar naaien graag met de matrassteek doen. De draadjes afwerken.

Het basisvest is af.

TIP: je kunt meer of minder toeren haken in de hexagon om het vest kleiner of groter te maken. Als je meer toeren gaat haken heb je wel 1 of 2 bollen extra Organico nodig van de basiskleur.

Aan de onderkant verlengen - dyed dip rand

Kies hierbij zelf je kleurenvolgorde!

Ga nu aan de onderkant verder haken. Hiervoor aan de goede kant van het werk links onderaan met de basiskleur aanlussen. Haak 3 keerlossen en 2 stokjes en een losse in de hoek. Dan zoals voorheen 3 stokjes en een losse om de 1-lossenboogjes haken. Doe dit rondom en eindig met 3 stokjes in de rechtonderhoek.

TIP: haak in de opening voor en na de rugnaad 3 stokjes.

Rij 2: voor een luchtiger effect gaan we dubbele stokjes haken. We lussen een van de 5 kleuren aan. Haak 4 keerlossen (=1 dubbelstokje) plus 1 losse op het laatste stokje van de vorige rij en dan 3 dubbele stokjes en een losse om de 1-lossenboogjes. Eindig met 1 dubbel stokje op de 3 keerlossen van de vorige rij.

Rij 3: hecht een volgende kleur aan en haak nu drievoudige stokjes. Haak 5 keerlossen (= 1 drievoudig stokje) en 2 drievoudige stokjes en een losse en haak vervolgens 3 drievoudige stokjes om de 1 lossenboogjes. Eindig met een drievoudig stokje om het keerlossenboogje van de vorige rij.

Rij 4: hecht weer een volgende kleur aan en nu gaan we viervoudige stokjes haken. Haak 6 keerlossen (= 1 viervoudig stokje) en een losse. Haak vervolgens om elk 1-lossenboogje 3 viervoudige stokjes en een losse. Eindig met 1 viervoudig stokje om het keerlossenboogje.

Rij 5: hecht de volgende kleur aan en haak 6 keerlossen en 2 viervoudige stokjes en een losse. Haak vervolgens om elk 1-lossenboogje 3 viervoudige stokjes en een losse. Eindig met 3 viervoudige stokjes om het keerlossenboogje.

Rij 6: herhaal rij 4 met de laatste kleur Organico en hecht af.

TIP: je kunt meer rijen haken als je wilt om het vest nog langer te maken 

De rand langs de voorpanden  

In de rechteronderhoek een kleur Organico (niet de basiskleur) aanhechten. Vasten langs de rand haken. Rond en in de viervoudige stokjes 5 vasten, rond en in de drievoudige stokjes 4 vasten, rond en in de dubbele stokjes 3 vasten en rond en in de stokjes 2 vasten. Haak op elk stokje van de basis een vaste (sla de lossen over). Haak in de hoek 3 vasten en langs de halsrand vasten. En ga zo weer terug langs het andere voorpand.

Rij 2 vasten: weer in de rechteronderhoek de volgende kleur aanhechten en vasten op vasten haken. Afhechten in de bovenhoek. Dan in de andere bovenhoek weer aanhechten en op elke vaste een vaste haken.

Rij 3 vasten: herhaal rij 2 met een andere kleur.

Werk de draadjes weg.

Je vest is klaar!