De rand van de Knotten Fair & Square CAL2108

We zijn alweer aanbeland bij de rand. We gaan de vierkanten aan elkaar zetten met een tussenrand en een rand eromheen is optioneel!

Eerst de oriëntatie van de vierkanten. Vierkant 2 en 3 worden dwars gelegd en vierkant 1 en 4 rechtop.

Op de foto hierboven is te zien hoe wij de vierkanten hebben geplaatst in de deken maat L, maar het staat je natuurlijk vrij een eigen indeling te kiezen en de vierkanten anders te oriënteren.

Voor de deken maat XL leg je 4 vierkanten naast elkaar en maak je 5 rijen.Uitgebreide tussenrand

Leg de vierkanten neer zoals je ze aan elkaar wilt zetten. Dan begin je met het vierkant linksonder.

Aan de rechterkant haak je lossenboogjes met kleur 3. Hecht kleur 3 aan de goede kant van het vierkant in de rechteronderhoek aan. Haak een vaste, 3 lossen, sla een stukje over en haak een vaste. Haak zo 26 lossenboogjes. Haak hierna nog een rij lossenboogjes, haak 3 keerlossen en een vaste om het eerste lossenboogje. Haak vervolgens 3 lossen en een vaste om het volgende lossenboogje. Eindig met 3 lossen en een vaste op de laatste vaste (27 lossenboogjes).

Haak nu deze 2 rijen lossenboogjes aan de linkerkant van vierkant 2 met kleur 3.

Haak ook deze 2 rijen lossenboogjes aan de rechterkant van vierkant 2 en de linkerkant van vierkant 3 met kleur 3. 

Voor de deken XL haak je ook nog 2 rijen lossenboogjes aan de rechterkant van vierkant 3 en aan de linkerkant van vierkant 4.

Vervolgens haak je aan de goede kant van het werk, de 2 zijkanten met lossenboogjes aan elkaar met vasten in de basiskleur. Haak een vaste in de vasten van beide vierkanten en haak een vaste om beide lossenboogjes heen.

Je zet vervolgens vierkant 4, 5 en 6 met kleur 2, daarna 7, 8 en 9 met kleur 1 en vervolgens 11, 11 en 12 met kleur 4 zo aan elkaar.

Voor de XL deken: 5 t/m 8 met kleur 2, 9 t/m 12 met kleur 1, 13 t/m 16 met kleur 4 en 17 t/m 20 met kleur 3.

Hierna haak je langs de bovenzijde van vierkant 1 t/m 3 (voor deken XL: 1 t/m 4) een rij halve stokjes met de basiskleur. Per zijkant van een vierkant haak je 52 halve stokje en op de zijkant van de lossenboogjes haak je 5 halve stokjes. Je haakt ook een rij halve stokjes langs de onderzijde van vierkant 4 t/m 6 (voor deken XL: 5 t/m 8). Deze 2 haak je daarna aan elkaar met halve vasten met kleur 4 aan de goede kant van het werk.

Je doet hetzelfde om vierkant 4 t/m 6 en 7 t/m 9 (XL: 5 t/m 8 en 9 t/m 12) aan elkaar te zetten. De halve stokjes steeds met de basiskleur haken en de halve vasten in kleur 3.

Vierkant 7 t/m 9 zet je ook zo vast aan 10 t/m 12 (XL: 9 t/m 12 aan 13 t/m 16) en je haakt de halve vasten met kleur 1.

Voor de XL deken zet je vierkant 13 t/m 16 nog vast aan vierkant 17 t/m 20 waarbij je de halve vasten met kleur 2 haakt.

Je kunt nu met de restanten Organico nog een rand vasten langs de buitenrand haken. Eventueel wissel je op de hoek van kleur als je niet meer voldoende hebt om een hele toer te haken met een kleur. Op elke zijkant van een vierkant haak je 52 vasten op de tussenrand haak je 5 vasten.

Je kunt zo de restanten Organico opmaken. Werk de draadjes weg en je deken is klaar! 

Summiere tussenrand

Bij de deken van 4 vierkanten hebben we eerst om elk vierkant een rij vasten gehaakt met de basiskleur. Langs elke zijkant 52 vasten haken.

Voor de deken maat L en XL heb je waarschijnlijk niet voldoende garen van de basiskleur om om elk vierkant een rij vasten te kunnen haken. Je kunt wel vierkant 1 t/m 3  (XL: 1 t/m 4 en 17 t/m 20) met kleur 1, vierkant 4 t/m 6 (XL: 5 t/m 8) met kleur 2, vierkant 7 t/m 9 (XL: 9 t/m 12) met kleur 3 en vierkant 10 t/m 12 (13 t/m 16) met kleur 4 omhaken.

Hierna kun je de vierkanten met halve vasten in de basiskleur aan elkaar haken.

 

Voor de deken maat S heb je nog voldoende garen om een aantal rijen vasten langs de buitenrand te haken. Haak een rij vasten met kleur 1. Daarna haak je weer een rij met de basiskleur. Zo kun je de kleuren afwisselen. Steeds basiskleur en een van de andere kleuren.

Werk de draadjes weg en de deken is af!

Klik hier voor het patroon in PDF