De Knotten fourtune CAL2017 - de eerste informatie

Pakketten kun je hier bekijken.

Op 20 januari 2017 gaat Knotten een Tunische Crochet ALong organiseren. Dankzij jullie meedenken op Facebook zijn we tot de naam gekomen de Knotten Fourtune CAL2017. De CAL start op vrijdag 20 januari en gaat vier blokken beslaan van ieder vier of vijf weken. Het eerste blok bestaat uit vier weken en het laatste patroondeel verschijnt dus op vrijdag 10 februari.

We maken deze Knotten Fourtune CAL2017 superflexibel! Wat bedoelen we daarmee? Om te beginnen kun je kiezen tussen wol of katoen als materiaal. Beide materialen worden als voorbeeld tunisch gehaakt. Ten tweede kun je flexibel meedoen.

Het idee is dat we vier kussens gaan maken van 40 bij 40 cm, hierbij is dan één kant tunisch gehaakt en de achterkant van stof. Het vierkant van 40 bij 40 cm wordt in vier of vijf weken gehaakt. Dus je maakt in vier of vijf weken een kussen van 40 bij 40 cm.

Maar je bent hier ook flexibel in. Je kunt ook twee of vier kussens van hetzelfde patroon maken. Of je kunt de vier vierkanten van 40 bij 40 cm later aan elkaar maken voor een dekentje van 80 bij 80 cm. Of je maakt elk patroon twee keer en dan kun je uiteindelijk een deken maken van 80 bij 160 cm.

Je kunt per kussen kiezen of je meedoet of niet. Dus je kunt er ook eentje van de vier maken.

Aan het einde van deze Knotten Fourtune CAL2017 heb je dus vier vierkanten van 40 bij 40 cm, hier kun je twee kussens van maken met een andere voor- of achterkant of je kunt er vier kussens van maken met een stoffen achterkant. Of je maakt ze aan elkaar voor een dekentje.

Het benodigde materiaal voor twee vierkanten van 40 bij 40 cm is zes bollen Bingo en vijf bollen Organico. We gebruiken vijf kleuren, bij de Bingo heb je dus van één kleur twee bollen nodig.

Om te starten kun je materiaal bestellen voor één kussen, bij de Organico maakt het niet uit, je maakt twee vierkanten met de vijf bollen, bij de Bingo bestel je voor één blok vijf bollen en voor twee blokken zes bollen. Ben je van plan langer mee te doen, dan is het dus slimmer gelijk voor in ieder geval twee blokken te bestellen. Of je kiest ervoor om gelijk vier blokken te bestellen. Dit materiaal is voldoende voor vier vierkanten van 40 bij 40 cm. Je kunt dus ook twee pakketten van vier blokken bestellen om totaal acht blokken van 40 bij 40 cm te maken.

Ook kun je kiezen tussen Organico en Bingo. Beide pakketten bieden we in drie kleurstellingen aan. Zoals we het kussen hebben gehaakt in de Bingo, in dezelfde kleurtinten bieden we het pakket in de Organico aan. Uiteraard kunnen de precieze kleuren van de Organico afwijken van het voorbeeld van de Bingo. Vice versa geldt dit ook, we bieden de kleurstelling van het voorbeeld in de Organico aan in de Bingo, maar het gaat meer om de kleursfeer en het kleurgevoel. We bieden nog een derde kleurstelling aan, die we nog niet als voorbeeld hebben gehaakt, maar voor weer een ander interieur.

De benodigde haaknaald hangt echt af van je hand van haken. We hebben een zeer uitgebreid assortiment tunische haaknaalden. Francis en Leslie hebben beide een vrij losse hand van haken en hebben een tunische haaknaald 7 en 8 mm gebruikt. In het eerste blok heb je voor één patroon een grotere haaknaald nodig dan voor de rest. Heb je een vaste hand van haken, ga dan voor de haaknaalden 8 en 9 mm. Voor de Bingo zou je dan 9 en 10 mm moeten gebruiken. Voor de Bingo heb je waarschijnlijk een grotere haaknaald nodig dan voor de Organico.

Je hebt gewone tunische haaknaalden, voor deze kussens van 40 bij 40 cm, kun je die prima gebruiken. De steken passen makkelijk op de naald. Maar je hebt ook tunische haaknaalden die je kunt schroeven op draad. Dit betekent dat de haaknaald zelf gewoon kort is en je steken op de draad staan. Het voordeel van deze opschroefbare naalden, is dat je haakt met een korte naald en dat iets flexibeler werkt. Deze opschroefbare naalden zijn er in hout of in kunststof in kekke kleurtjes. Bekijk hier alle haaknaalden.

We gaan het gehele patroon ondersteunen met foto's en filmpjes, dus we verwachten dat iedereen mee kan doen. Maar de patronen zijn niet alleen voor de absolute beginners. Echter als je al kunt haken, dan kun je zeker meedoen dankzij de grote ondersteuning die we bieden.