Voorbereidingen KAL2015

Het pakket wol voor de KAL2015 is hier te bestellen.

We gaan bijna beginnen aan de Knotten KAL2015. Om nu goed te kunnen starten, hebben we hier wat wetenswaardigheden opgeschreven.

Hoe groot wordt de deken?

De deken wordt 100 cm breed en 120 cm hoog.

Benodigde materiaal

Het patroon van de deken is geschreven voor Bingo van Lana Grossa, 80 meter/50 gram, 100% merino wol. De voorgeschreven stekenverhouding is 16 steken in de breedte en 23 steken in de hoogte per 10 cm en de voorgeschreven naalden zijn 4,5 tot 5,5 mm.

De deken wordt gebreid van 12 kleuren, van 9 kleuren 2 bollen en 3 kleuren 3 bollen. 

Voorbereiding KAL 2015 

Brei een proeflapje voordat je begint aan de deken. Anders kun je voor onprettige verrassingen komen te staan.
Het materiaal uit het pakket is voldoende voor de deken als je je aan het patroon houdt. De verschillende stroken worden gebreid op verschillende naalddiktes. Voor de deken heb ik de volgende diktes gebruikt: 4.5 mm, 5 mm en 6 mm. 

De eerste maand is gebreid in ribbelsteek en op breinaald 4.5 mm. Voor het proeflapje zet je 24 steken op en brei dan ribbelsteek tot 10 cm hoogte. De stekenverhouding is 19 steken in 10 cm breedte. De stekenverhouding in de hoogte is minder belangrijk.
Klopt het niet? Brei dan op een kleinere of grotere maat naald. Is je proeflapje te groot, neem dan een kleinere naald en vice versa.

Grotere of kleinere deken breien? 

Wil je een grotere of kleinere deken breien? Dat kan, dan moet je minder of meer steken opzetten, je hebt dan meer of minder materiaal nodig. Bij elke strook staat aangeven hoeveel steken er worden opgezet, dus dit kan je zelf gemakkelijk uitrekenen. Wil je zeker zijn dat het geheel goed uitkomt, brei dan een proeflapje. Elke steek heeft een andere stekenverhouding en wordt ook gebreid op een andere dikte naald. 

In mijn deken zijn alle stroken even breed, namelijk 100 cm breed en 10 cm hoog. Als de deken een andere maat maakt, is het niet mogelijk om alle stroken even groot te maken, omdat je van een aantal stroken kun je de hoogte niet aanpassen. Dus in een andere maat deken worden de stroken niet gelijk van hoogte. Dit maakt uiteraard niet uit voor de deken. 

Ander materiaal? 

Het patroon van de deken is geschreven voor Bingo van Lana Grossa.
Met een ander materiaal wordt de deken groter of kleiner, fijner of grover. Dat maakt niet zo veel uit, je kan het patroon aanhouden, de deken krijgt dan andere afmetingen. Of reken de steken opnieuw uit. 

Vergelijkbare dikte? Dan heb je ongeveer evenveel meter nodig: 160 meter per kleur. Andere dikte? Per maand (kleur) heb je ongeveer 100 gram nodig per kleur. 

Ander kleuren? 

In het pakket zitten 12 kleuren, maar andere kleuren kunnen ook worden gebruikt. Van de Bingo heb je van elke kleur 2 bollen nodig, behalve van de stroken voor februari, april en november, deze hebben 3 bollen nodig. 

Vast wol voor de eerste drie maanden kopen?

Wij gebruiken 2 bollen donkerpaars 229, 3 bollen paars 104, 2 bollen fuchsia 232, 1 bol koperrood 166. Je kunt de Bingo hier los bestellen.