Row Twelve & Counting - Deel 5

Dit is de uitleg van de vijfde haaksteek, namelijk de schelpen.

Stekenproef

Stekenproef = 2.5 cluster x 10.5 rijen = 10cm x 10cm met haaknaald 4.5mm

Komt je stekenproef niet helemaal overeen? Pak dan een andere maat haaknaald of zet een ander aantal steken op.

Werkwijze

Hecht de laatste kleur Ecopuno aan. Het patroon is een meervoud van 10 + 1 steken. Haak een rij vasten en meerder 10 steken = 61 steken. Haak indien nodig nog een rij vasten om aan de goede kant van je werk uit te komen.

Schelp: 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes in dezelfde insteekplaats

Rij 1: 1 keerlosse (telt niet als steek), haak 2 vasten. *Sla 3 steken over, haak een schelp in de volgende steek, sla 3 steken over, haak een vaste in de volgende steek, haak een losse en sla een steek over, haak een vaste in de volgende steek*. Herhaal *-* tot de laatste 9 steken. Sla 3 steken over, haak een schelp in de volgende steek, sla 3 steken over en haak in elk van de laatste 2 steken een vaste.

Rij 2: Haak 2 lossen (tellen als eerste halve stokjes), half stokje in de eerste steek. *3 lossen, vaste in de eerste 3 lossenboog, 3 lossen, halfstokje-losse-halfstokje in losse tussen twee vasten*. Herhaal *-* tot de laatste schelp van de vorige toer. 3 lossen, vaste in de 3-lossenboog van de schelp. Haak 3 lossen en 2 halve stokjes in de laatste steek.

Rij 3: Haak 4 lossen (tellen als eerste stokje + 1 losse), 2 stokjes in de eerste steek. *Vaste in 3 lossenboog, 1 losse, 1 vaste in volgende 3 lossenboog. Schelp in 1 losse boog tussen de halve stokjes*. Herhaal *-* tot de laatste twee 3 lossenbogen. Haak een vaste in de 3 lossenboog, 1 losse, vaste in de volgende 3 lossenboog. Eindig de toer met 2 stokjes-1 losse-2 stokjes in de 2e keerlosse van de vorige toer.

Rij 4: Haak 1 losse, een vaste in de eerste steek. *Haak 3 lossen, half stokje-1losse-half stokje in de 1 losse ruimte tussen twee vaste. Haak 3 lossen, vaste in de 3 lossenboog van de schelp*. Herhaal *-* tot de laatste 1 losseboog. Haak 3 lossen, half stokje-1 losse-half stokje in 1 losseboog, 3 lossen, vaste in de ruimte van 4 keerlossen van de vorige toer.

Rij 5: Haak 1 losse, een vaste in de eerste steek én in de eerste 3 lossenboog. *Haak een schelp in de 1 losse boog tussen halve stokjes. Vaste in de 3 lossenboog, 1 losse, vaste in de volgende 3 lossenboog*. Herhaal *-* tot de laatste 1 losseboog. Haak een schelp in de laatste 1 losseboog, vaste in de 3 lossenboog en een vaste in de laatste steek.

Herhaal rijen 2-5 tot je garen bijna op is. Eindig met een toer vasten. Nu is je sjaal klaar om gedragen te worden!