Winter Around the Corner CAL2018 - patroon week 5

Deze week gaan we de smock-stitch haken! Dit is een uitdagende steek. Je kunt het filmpje hieronder bekijken. Vind je deze steek toch te uitdagend, dan kun je ook bijvoorbeeld de full stitch herhalen.

We gaan deze week met kleur 1 en kleur 3 haken. We beginnen met 2 rijen (2 keer terug- en heengaand) in elke kleur. 

We blijven meerderen en minderen en laten dan de steken in het patroon meelopen:

In de eerste heengaande rij met kleur 1 meerder je door een losse te haken en de eerste steek in patroon te haken. Minderen doen we door met kleur 1 in de teruggaande rij ook de eerste omslag door 2 lussen te halen en in de heengaande rij, haak je de laatste lus niet. Zo doe je dit ook met de eerste heengaande rij in kleur 3 meerderen en dan minderen in de teruggaande rij. Zorg dat de smock stitch wel doorloopt, maar je kunt best een beetje 'smokkelen' aan de zijkanten.

We beginnen nog met een teruggaande rij in kleur 1 en heengaande rij in kleur 1 zoals het patroon van vorige week.

Hierna nog een teruggaande rij in kleur 1 en heengaand in de smock stitch.

Heengaande rij 1 smock stitch: een omslag maar van onder naar boven (averechte omslag) en de omslag met je vinger vasthouden. De 2 volgende steken samenhaken (dus door 2 lussen insteken om 1 lus op te nemen). Herhalen tot het einde, dan een nog een averechte omslag en de kantsteek.

Kleur 3 aanhechten en teruggaande rij zoals altijd, haak nu dus 2 teruggaande en 2 heengaande rijen in kleur 3.

Heengaande rij 2 smock stitch: eerst een gewone tunische steek in het eerste gewone omhoogstaande lusje, dan een averechte omslag (van beneden naar boven) en de volgende 2 steken samenhaken (maar die eerste lus waar je onder moet steken is moeilijk te zien! dus let goed op), herhaal dit tot einde, eindig met een averechte omslag een gewone tunische steek in de laatste lus (dat is een omslag van de vorige rij, dus die kan verstopt zijn) en een kantsteek.

Teruggaande rij in kleur 3 en heengaande rij zoals rij 1 smock stitch.

Pak kleur 1 weer op en haak 2 teruggaande en heengaande rijen in kleur 1. Haak heengaand eerst rij 2 van de smock stitch en dan weer rij 1 van de smock stitch.

Pak kleur 3 weer op en blijf in de heengaande rij steeds rij 2 en rij 1 van de smock stitch afwisselen.

Haak zo 4 keer 2 rijen met kleur 3 en ga daarna na elke teruggaande en heengaande rij van kleur wisselen.

Haak nog 11 tot 12 heengaande en teruggaande rijen waarbij je na elke heengaande rij van kleur wisselt en blijf steeds rij 1 en rij 2 van de smock stitch afwisselen, eindig met een rij en kleur 1. Ga dan meerderen in kleur 1 en minderen in kleur 3.

Bekijk ook het instructiefilmpje: