Goede voornemens - haaksteek nummer 1

In deze serie in het kader van goede voornemens gaan we nieuwe steken leren. Als je twijfelt over een bepaalde steek, kun je altijd ook even de tutorials voor beginners nakijken.

Met het goede voornemens pakket gaan we samen een stola haken, breien of tunisch haken. Dit is de uitleg van de eerste haaksteek, de gekruiste vijfdubbele stokjes. Het werk is ongeveer 43cm breed en ca. 30cm hoog. Je kunt er natuurlijk voor kiezen een ander aantal steken op te zetten voor je eigen gewenste breedte en/of hoogte. 

Stekenproef = 15 steken x 3 rijen gekruiste stokjes + vasten = 10cm x 10cm met haaknaald 4.5mm

Komt je stekenproef niet helemaal overeen? Pak dan een andere maat haaknaald of zet een ander aantal steken op. 

We gaan beginnen met de eerste steek van de gehaakte sjaal; de gekruiste vijfdubbele stokjes! Voor deze steek zet je een meervoud op van 6+2+1. Dit eerste deel haken we met Ecopuno en Brillino samen, het voorbeeld is gehaakt met Ecopuno 041 en Brillino 014.

Haak 63 lossen met haaknaald 4.5mm, haak een vaste in de 2e losse vanaf de naald en haak in elke losse een vaste. Je hebt nu 62 vasten. 

Rij 1: Haak 7 lossen, sla 3 steken over en haak een vijfdubbelstokje in de volgende vaste. Haak ook in de volgende twee steken een vijfdubbelstokje. Haak nu ook drie vijfdubbelestokjes in de drie overgeslagen steken. Hierbij steek je de naald in en houd je deze voor het werk, de draad gaat dus niet achter de al gehaakte stokjes langs. Herhaal dit de gehele toer en eindig deze met een vijfdubbelstokje in de laatste steek.

Rij 2: Haak 1 losse, een vaste in de tweede steek. Haak in elke steek van de vorige toer een vaste. 

Herhaal rij 1en 2 tot de gewenste hoogte of totdat je bolletjes op zijn. Wij hebben totaal 9 keer rij 1 en 2 gehaakt.

Bekijk hier de tutorial: