Goede voornemens - breisteek nummer 2

Breipatroon goede Voornemenspakket 2: kabels


Dit deel bestaat uit rechte en averechte steken, en er worden steken gekruist met een kabelnaald waardoor je het mooie vlechtpatroon krijgt. Dit lijkt ingewikkeld maar is echt goed te doen hoor!

Wissel van kleur naar je tweede kleur.


Dit patroon wordt gebreid met 95 steken, de overgang naar de nieuwe steek brei je als volgt:
In de eerste heengaande naald recht breien en verdeeld 3 steken minderen door op 2 steken samen te breien. De teruggaande naald brei je recht en dan begin je met het patroon. 

Verdeel de steken als volgt: 7 steken ribbelsteek, 6 steken averechte tricotsteek, 9 steken gevlochten kabel, 6 steken averechte tricotsteek, 6 steken simpele kabel, 6 steken averechte tricotsteek, 15 steken middenkabel, 6 steken averechte tricotsteek, 6 steken simpele kabel, 6 steken averechte tricotsteek, 9 steken gevlochten kabel, 6 steken averechte tricotsteek, 7 steken ribbelsteek. Zie het schema hieronder

Bij alle kabels kruis je de steken elke 6 naalden. De andere naalden brei je de steken zoals ze op de naald staan, dus de rechte steken van de heengaande naald averecht en vice versa. 

Dit is een schematische tekening van de kabels, de grijze banen zijn de 6 steken averechte tricotsteek tussen de kabels. 

Simpele kabel: 
Deze kabel is 6 steken breed, de naastliggende averechte steken zijn ook getekend. Brei eerst naald 1 tot en met 5, herhaal daarna steeds naald 6 tot en met 11. 

leg 3 steken op een kabelnaald voor het werk, brei de 3 volgende steken recht, brei dan de 3 steken van de kabelnaald recht

Gevlochten kabel

Deze kabel is ietsje anders dan de vorige. Naast voorlangs kruisen gaan we nu ook steken achterlangs kruisen. De kabel is 9 steken breed. Herhaal steeds naald 1 tot en met 12.

Leg 3 steken op een kabelnaald voor het werk, brei de 3 volgende steken recht, brei dan de 3 steken van de kabelnaald recht.

Leg 3 steken op een kabelnaald achter het werk, brei de 3 volgende steken recht, brei dan de 3 steken van de kabelnaald recht.

Middenkabel
Deze kabel gebruikt de 2 andere technieken als de vorige kabels, maar dan met meerdere naast elkaar. Dus in de 5e naald leg je 3 steken voor het werk, dan brei je de volgende 3 steken recht en dan de 3 steken van de kabelnaald. De volgende 3 steken leg je dan weer op je kabelnaald voor het werk, dan brei je de volgende 3 steken weer recht en weer de 3 steken van de kabelnaald. Deze kabel is 15 steken breed.

Leg 3 steken op een kabelnaald voor het werk, brei de 3 volgende steken recht, brei dan de 3 steken van de kabelnaald recht.

Leg 3 steken op een kabelnaald achter het werk, brei de 3 volgende steken recht, brei dan de 3 steken van de kabelnaald recht.

Bekijk hier de tutorial: