Het flexibele Hexagon vest - zo leuk om te haken!

Het Hexagon-vestje is een klassieker inmiddels die ontzettend leuk is om te maken en dragen. Vooral omdat je er zo eindeloos mee kunt variëren.

Bekijk hier hoe we het vestje even laten zien.

Oh dit is te ideaal voor woorden! Zo'n basispatroon waarvan je alleen maar enthousiast kan worden! Het basisidee kwam ik tegen op Ravelry en is origineel bedacht bij Kirsty al heel wat jaren geleden. Maar ze onderhoudt geen blog meer.

Wat je doet is 2 hexagons haken en die vouw je zodanig dat ze mouwen, een voorpand en een half rugpand vormen. Je sluiten dan de boven-mouwnaden en je maakt de 2 rugpanden aan elkaar. En voila, je hebt een vestje! 

En wat nog eens het allerleukste is! Je kunt dus helemaal makkelijk met de maat spelen! Voor een baby maat 56 moet het rugpand ongeveer 20 cm zijn, voor maat 68 ongeveer 22-24 cm en voor maat 86 ongeveer 26 cm.

Voor volwassen:

Maat S zou ongeveer 40 cm moeten zijn. Maat M 44 cm, maat L 48 cm, maat XL 52 cm enzovoort. 

Wil je het vestje langer maken, dan kun je aan de onderkant rijen granny steken verder haken (de 3 stokjes met een losse om de losse van de vorige rij). 

PATROON 

Met haaknaald 7 of als je strak haakt haaknaald 8 mm haken voor de Cashseta.

De Hexagon haken (haak er 2!):

Haak een ketting van 4 lossen en sluit deze in een ring.

Toer 1: haak 3 lossen en 2 stokjes, haak 1 losse en *haak 3 stokjes en een losse*, * * herhaal 5 keer zodat je totaal 6 stokjesgroepjes hebt met een losse ertussen.

Toer 2: als je niet van kleur wisselt, haak je met halve vasten om in de lossenboog te komen. Bij kleurwissel, hecht je de nieuwe kleur in de hoek aan. We gaan zes hoeken maken. Je haakt 3 lossen en 2 stokjes (als eerste 3 stokjesgroep) en 3 lossen en nogmaals 3 stokjes om het 1 lossenboogje. Haak 1 lossen en dan weer 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes om het volgende 1 lossenboogje. Zorg dat je dit in alle hoeken doet en zo haak je 6 hoeken.

Toer 3: haak eerst weer met halve vasten naar de lossenboog toe (als je niet van kleur wisselt). Bij kleurwissel, hecht je de nieuwe kleur in de hoek aan. Haak 3 lossen, 2 stokje, 3 lossen en 3 stokjes om het 1e 3 lossenboogje. Haak 1 losse, 3 stokjes, 1 losse om het volgende 1-lossenboogje. Om het 3 lossenboogje dus: 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes en 1 losse. En om elk 1 lossenboogje haak je 3 stokjes en 1 losse. Zorg dat je 6 kanten hebt aan de hexagon.

Toer 4 en verder: herhaal toer 3. Met de Cashseta hebben we 13 toeren gehaakt.

Je kunt nu dus spelen met kleuren en materialen en de maat.

Suggestie voor de kleuren, haak beide hexagons tegelijk om ze symmetrisch te maken. Je kunt ook de 2 kanten helemaal anders maken (ook leuk!).

Kleur 1, 2 en 3 zijn ieder 2 bollen (kies zelf welke kleur welk nummer krijgt).

Kleur 4 en 5 ieder 1 bol. 

2 rijen kleur 1, 2 rijen kleur 2, 1 rij kleur 4, 2 rijen kleur 3, 2 rijen kleur 1, 1 rij kleur 5.

Hierna eventueel een rij afmaken met een andere kleur. 2 rijen kleur 2, haak hierbij de laatste 2 kanten van de hexagon met kleur 3 af. 

De laatste rij met kleur 3 waarbij je de laatste 2 kanten van de zeshoek met kleur 4 haakt. Dit is in ons geval rood, die je dan aan de voorkant langs de panden uit laat komen.

AFWERKING

Haak langs de panden en hals een rand vasten met kleur 5. Haak hierna een rij vasten, waarbij je in de achterste lus insteekt met kleur 3.

 

Reacties

12 berichten

Ilse

Ilse

Hallo … kan iemand me zeggen hoeveel bolletjes van die Cashseta je nodig hebt voor de maten S, M, L en XL aub ?
Dank u !

Wilma

Wilma

Super leuk patroon en in afwachting van het bestelde paket ,rood, zwart, beige van prachtig mooi garen! Kan niet wachten !

pam

pam

ik ben het nu ook aan het haken gaat best goed leuk om te doen
nog een dag dan is het wel klaar bedank voor het patroon van het vestje pam l

Marianne Beernaert

Marianne Beernaert

Ik kan helaas niet haken. Wel Breien.

Riet

Riet

Kan het ook met wol van b.v. naar 4 want dit is met heel dikke wol zo te zien erg leuk die kleurtjes .
Groet riet

Godelieve Van der Perre

Godelieve Van der Perre

Zeer mooi! ga er ook eentje proberen te haken.

Ria

Ria

Heb er ook een gehaakt. Super leuk en goed gelukt.
Wat ik alleen een beetje moeilijk vind de wijde mouwen. Als je een jas erover wil dragen kom je niet zo goed in de mouwen van de jas.

kristien

kristien

Tofffff net deze hier gezien op Facebook en ben mijn kelder ingedoken en nog wa wol gevonden en zo ben ik al begonnen super top om te doen. Bedankt voor patroon

kristien

kristien

Tofffff net deze hier gezien op Facebook en ben mijn kelder ingedoken en nog wa wol gevonden en zo ben ik al begonnen super top om te doen. Bedankt voor patroon

Trijntje

Trijntje

Wat leuk!
Heb je ook zo’n soort patroon voor een vestje om te breien?
Ik kan helaas niet haken,

Henny van Beusichem

Henny van Beusichem

Dit is zoooo leuk. Ik heb ooit een dergelijk vestje gemaakt en ik vond het toch zo leuk om te doen….en nu komt het allemaal weer terug. Ontzettend leuk!

Helen

Helen

Prachtig! Lijkt zoooooo truttig, maar als je dan de laatste foto’s ziet, wil je er meteen aan beginnen.

Een reactie schrijven