Aanvullingen op patroon poncho vest Phildar

4 reacties

Soms komen er van die ontwerpen voorbij, daar kun je niet anders dan blij van worden. Ook zo met het poncho vest van Phildar!

Het patroon is hier en daar wat vreemd vertaald, dus samen met het patroon en deze aanwijzigingen van ons, zou het wat duidelijker moeten zijn. 

Je begint dus met 4 lossen en sluit die in de rondte met een halve vaste.

Rij 1 is duidelijk.

Rij 2: je moet uiteindelijk 12 lossenboogjes hebben

Rij 5, haak dus steeds een vaste op het halve stokje van de vorige rij, 2 lossen en een vaste op het volgende halve stokje. Je hebt dan 24 boogjes van 2 lossen.

Rij 8: haak een vaste om het lossenboogje, 5 lossen en een vaste om het volgende lossenboogje. Je hebt totaal 24 lossenboogjes.

Rij 12: haak 1 stokje, 3 lossen (dus bij het aanhechten, haak 6 lossen totaal) en 1 stokje op het middelste stokje van de vorige rij. Je maakt 3 hoeken. Tussen elke hoek zitten 7 schelpen waar je dus een stokje tussen de schelpen, 2 lossen, een vaste op het middelste stokje van de schelp, 2 lossen haakt.

Rij 13: haak tussen de hoeken 17 lossenboogjes.

Rij 14: tussen de heken zitten dus 17 bundeltjes van 2 stokjes met een losse ertussen en dan in de hoek, 2 stokjes, 3 lossen, 2 stokjes.

Stokjesbundel van 3 dubbele stokjes: haak een dubbelstokje maar haal niet door de laatste 2 lussen, doe dit nog 2 maal en sla om en haal door de 4 lussen op de naald.

Je zou nu ongeveer 12 cm moeten hebben, vanuit het midden gemeten tot aan een van de zijranden.

Rij 15: in de hoek haak je een stokjesbundel van 3 dubbele stokjes, 5 lossen en nog zo'n stokjesbundel. Tussen de hoeken haak je steeds 2 lossen, een stokjesbundel van 3 dubbele stokjes om de losse tussen de 2 stokjes.

Dat zijn 18 stokjesbundels tussen de hoeken en dan in de hoek 1 stokjesbundel, 5 lossen en nog een stokjesbundel.

 

LET OP:

Rij 16: gewone dubbele stokjes en geen stokjesbundeltjes! Dus bovenop elk stokjesbundeltje haak je 3 dubbele stokjes.

Rij 17: je eindigt met een halve vaste in het de onderste keerlosse van de vorige toer.

Rij 18: je moet eerst met 2 halve vasten omhoog langs de beginlossen vorige toer en dan nog 3 halve vasten om in de hoek uit te komen. Tussen de dubbele stokjesbundels komen nu 3 lossen.

 

 


4 reacties


 • Fanneke

  12e rij, doe ik dan op de hoek stokje 2 losse weer stokje in dezelfde steek?


 • Linda

  Ik zou heel graag het patroon van de poncho vest Phildar willen ..hoe kom ik daar aan


 • Norma

  Pakket zojuist besteld. Ik haak vrij los en heb maat 36/38. Is het aan te bevelen patroon dan op naald 3 te maken? Moet niet te groot, maar ook niet te krap worden, natuurlijk.


 • Astrid Benschop

  Hoi Francis,
  Wat fijn dat mijn oog op deze uitleg viel. Vandaag het pakket binnen gekregen, dus deze even uitgeprint en bij het boek gedaan. Dan kan ik meteen goed van start. Dank je wel.
  Groet, Astrid


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.