Gratis patroon granny square poncho

2 reacties

 

Granny square poncho

Tape 001 roze,  003 blauw, 005 geelgroen, 2 maal 007 lichtgrijs

Allegro Unito roomwit 101 (2 stuks), Allegro roze, blauw 012 en geel, turkoois 015

Haaknaald 6.5 of 7.

Gebruikte steek is de granny steek. Toer 1: je haakt 3 stokjes in 1 ruimte, je slaat 2 steken over en haakt 3 stokjes in 1 ruimte. Toer 2: je haakt steeds 3 stokjes in de ruimte tussen de stokjesgroepjes (grannysteken) van de vorige toer.

De poncho is uiteindelijk op 2 manieren te dragen, met de punt naar beneden of met de punten op de schouders. Het patroon gaat uit van het dragen met de punt naar beneden.

Patroon 

Haak viermaal een grote standaard granny square. Hieronder het schema. Er is een kleine verandering omdat we met dezelfde kleur doorhaken. We beginnen elke toer met 5 lossen in de hoek, 3 stokjes en haken dan volgens schema totdat we weer bij de beginhoek zijn. Hierin haken we nog 2 stokjes en sluiten de toer met een halve vaste in de derde losse van de startlossen. Haak hierna nog een halve vaste in de eerste van de twee hoeklossen en begin weer met 5 lossen. Haak 12 toeren per square.

vierkant 1

5 toeren geelgroen, 2 toeren roze, 1 toer van 2 draden samen Allegro roomwit met Allegro 015, 3 toeren blauw, 1 toer grijs

vierkant 2

3 toeren blauw, 1 toer van 2 draden samen Allegro roomwit en 012, 2 toeren geelgroen, 3 toeren roze, 1 toer van 2 draden samen Allegro roomwit en 015, 2 toeren grijs

vierkant 3

6 toeren roze, 1 toer 2 draden samen Allegro roomwit en 015, 3 toeren geelgroen, 1 toer blauw en 1 toer grijs

Vierkant 4

6 toeren blauw, 1 toer 2 draden samen Allegro roomwit en 012, 3 toeren roze, 1 toer geelgroen en 1 toer grijs

We gaan nu twee granny squares (die op je buik en die op je rug) aan 2 zijden verlengen om de poncho veelzijdiger te maken. We gaan eerst 5 rijen grannysteken aan 1 zijde haken. Het eerste stokje wordt vervangen door 3 keerlossen. De eerste rij starten en eindigen we met 2 stokjes in de hoek. De tweede rij starten en eindigen we met 1 stokje op het eerste/laatste stokje. De derde rij met 2 stokjes. De vierde rij met 1 stokje. De vijfde rij met 2 stokjes. 

Aan elkaar zetten granny squares:

Er valt er 1 op je buik en 1 op je rug en 2 op je schouders. Je zet de verlengde zijkant van je buikgranny aan de zijkant van je schoudergranny vast aan elkaar met lossenboogjes van 1 draad allegro unito met 1 draad allegro samen.

Neem de twee vierkanten en leg ze met de voorkanten op elkaar. Steek je haaknaald naast het eerste stokje of in het 2 lossenboogje van het onderste vierkant en haak een vaste en nog een vaste in het stokje. Haak 4 lossen en haak 1 vaste naast het eerste stokje of in het 2 lossenboogje van het bovenste vierkant en haak nog 1 vaste in het eerste stokje van dat vierkant.

Haak 4 lossen en sla 1 steek van het onderste vierkant over en haak 1 vaste 4 lossen en sla 1 steek over van het bovenste vierkantje en haak 1 vaste. Je haakt zo heen en weer totdat je bij de laatste 2 steken van het onderste vierkant bent. Haak hier 1 vaste in het laatste stokje van de granny steek en nog 1 vaste in de tussenruimte voor het laatste stokje of in het lossenboogje, haak 4 lossen en haak dan 1 vaste in het laatste stokje van het bovenste vierkant en nog 1 vaste in de tussenruimte voor het laatste stokje of in het lossenboogje.

Zet zo alle vierkanten aan elkaar.

We hebben nu een grote halsopening waar we een rand van granny steken in gaan haken. We hechten lichtgrijs aan midden op de schouder en haken granny steken. In het midden van de hals op de buik en rug haken we de grannysteek samen. Hiertoe 1 stokje haken in de voorlaatste ruimte, dan 1 samengehaakt stokje in de voorlaatste ruimte en middelste ruimte in de V-hals, dan 1 samengehaakt stokje in de middelste ruimte en eerste ruimte na het midden en nog een stokje in die eerste ruimte na het midden. In toer 4 minderen we zo ook een grannysteek midden op de schouders. 

We haken zo 2 toeren met grijs, 1 toer blauw, 1 toer groengeel, 1 toer 2 draden samen van allegro unito roomwit en allegro 015, 2 toeren grijs.

Haak twee toeren vasten langs de halsrand waarbij je in de V ook weer 3 vasten samen haakt. Gebruik eerst allegro unito met allegro 015 en dan allegro unito met allegro 012.

Haak ook een toer vasten langs de zijranden van de poncho met allegro unito samen met allegro 015.

Werk alle draden weg.

Hierna maken we 4 kwasten van alle draden samen en knopen deze aan de verbindende lossenboogjes van allegro.

De poncho is nu te dragen met de punten op je buik en rug of die punten op de schouders. 


2 reacties


  • Janny

    Hallo,
    Ik haak met dunnere wol. Wat is de afmeting van de square van 12 × 12 in deze dikte?


  • Martine Brijs

    Mooie poncho,is dit voor een maat

    grt


Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.