Mozaïek CAL 2021 - week 2

De eerste week was een soort 'oefenweek'. Een vrij gemakkelijk mozaïekpatroon waarbij je kon wennen aan het mozaïek haken.

We hebben een schema met haaktekens en ook een tutorial waarbij dit schema wordt gebruikt.

Tevens hebben we vanaf deze week zijn de schema's zo gemaakt, dat elk zwart vierkantje staat voor de basiskleur en elk open vierkante staat voor de accentkleur. Links in de kantlijn staat het kleurnummer van de betreffende rijen.

Het principe blijft verder hetzelfde. 

  • 1 rij in het schema staat voor 2 rijen haken, heengaand van rechts naar links en teruggaand waarbij je boven de vasten en stokjes, vasten haakt en boven de lossen haak je weer lossen.
  • in de rij van de basiskleur haak je een vaste waar in het schema een zwart blokje staat en je haakt een losse waar in het schema een wit blokje staat.
  • in  de rij van de accentkleur haak je een vaste waar in het schema een wit blokje staat en je haakt een losse waar in het schema een zwart blokje staat.
  • tevens haak je een stokje 2 rijen lager boven de losse van de vorige rij. 
  • de basiskleur hechten we niet af maar nemen deze mee aan de zijkant. De accentkleuren hechten we wel af, tenzij de kleur na de basiskleur weer wordt herhaald (dit gebeurt af en toe)
  • de kantsteek is altijd een vaste in de kleur van de rij, je hecht de betreffende kleur aan of pakt de basiskleur weer op, haakt een losse en dan de vaste als kantsteek. Hierna volg je de tekening.

We beginnen deze week met 2 rijen vasten in kleur 7 (deze niet afhechten want rij 3 is ook weer in kleur 7). Daarna haken we de heengaande en teruggaande rij in de basiskleur volgens schema. Deze rij uitgeschreven gaat als volgt:

Rij 2 heengaand: kantsteek, *1 losse, 2 vasten, 1 losse, 2 vasten, 1 losse, 1 vaste*. Herhalen * * en eindig de laatste herhaling met de laatste losse en dan komt nog de kantsteek.

Rij 2 teruggaand: haak de steken zoals je ze tegenkomt waarbij je boven een losse een losse haakt en boven een stokje een vaste.

Rij 3 in kleur 7 - de witte vakjes in het schema zijn nu de steken die we moeten maken in deze kleur: kantsteek, *1 stokje 2 rijen eronder, 1 vaste, 1 losse, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse*. Herhalen en eindig de laatste herhaling met het laatste stokje en de kantsteek. 

Rij 3 teruggaand: haak de steken zoals je ze tegenkomt.

Rij 4 in basiskleur - nu zijn weer de zwarte vakjes in het schema de steken die we moeten haken: kantsteek, *1 vaste, 1 losse, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder*, herhalen maar eindig de laatste herhaling met de laatste vaste en de kantsteek.
Rij 4 teruggaand: haak de steken zoals je ze tegenkomt.

 

Rij 5 in accentkleur 6 (de witte vakjes in het schema): kantsteek *1 losse, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 vaste, 1 losse, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse, 1 vaste*, herhalen maar eindig de laatste herhaling met de laatste losse en de kantsteek.

Rij 5 teruggaand: haak de steken zoals je ze tegenkomt.
Rij 6 in basiskleur: kantsteek, *1 stokje in 2 rijen eronder, 1 vaste, 1 losse, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse*, herhalen maar eindig de laatste herhaling met het laatste stokje 2 rijen eronder.
Rij 6 teruggaand: haak de steken zoals je ze tegenkomt.
Rij 7 in accentkleur 5 (niet afhechten): kantsteek, *1 vaste, 1 losse, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder, 1 losse, 1 vaste, 1 stokje 2 rijen eronder*, herhalen maar eindig de laatste herhaling met de laatste vaste en de kantsteek.
Rij 7 teruggaand: haak de steken zoals je ze tegenkomt.

 

Werk zo het schema af, waarbij de kleurnummers links in het schema staan. Kleur 5 en kleur 4 worden herhaald, dus die hoeven niet direct afgehecht te worden.

De laatste rij in kleur 1 haak je enkel vasten en stokjes boven de lossen van de vorige rij. De teruggaande laatste rij alleen vasten haken.

Bekijk de tutorial:

 

 

 

De handleiding plus schema's zijn hier te downloaden als PDF-bestand. 

 

 

Klik hier voor het haakpakket Mozaïek CAL 2021