Zomerstola madeliefjes

Een heerlijke zomerstola voor op het strand, om te flaneren op de boulevard, of mee te pronken op het terras!

Afmetingen circa 190 cm bij 70 cm (direct na het haken zonder op te spannen)

Materiaal
12 bollen Charity (looplengte 75m/50g, naalddikte 5,5-6mm)
Haaknaald 7 mm

Let op: deze stola kun je heel goed in 1 kleur haken. Wij hebben 10 bollen van 1 kleur en nog 2 bollen in andere kleuren gebruikt. Wij hebben rij 14 en 15 in roze gehaakt, rij 22 in roze, rij 23-25 in blauw en rij 26 weer in roze. In de franjes hebben we de rest van de bolletjes opgemaakt.

Gebruikte steken
Bundelsteek: 1 omslag op naald nemen, insteken en lus opnemen, trek de lus circa 1,5 cm hoog, doe dit totaal 3 keer. Hierna omslaan en door alle 7 lussen op de naald halen.

Stekenproef: vanaf bovenkant naar de punt gemeten heb je na 6 tot 7 rijen circa 10 cm

Patroon

5 lossen opzetten en met 1 halve vaste in het rond sluiten. 

Rij 1: 3 keerlossen (= 1 stokje) en 6 stokjes in de zojuist gemaakte ring haken (7 steken)

Rij 2: 4 keerlossen (= 1 dubbelstokje) en 2 stokjes in de 1e steek, haak 1 stokje in de 2 volgende steken, 3 stokjes in de volgende steek (is het midden, de punt), 1 stokje in de volgende 2 steken en eindig met 2 stokjes en een dubbelstokje op de bovenste keerlosse van de vorige rij (13 steken).

Rij 3: 3 keerlossen (= 1 stokje) en 1 stokje in de eerste steek, 1 stokje in de volgende 5 steken, 3 stokjes in het middelste stokje van de punt, 1 stokje in de volgende 5 steken en eindig met 2 stokjes op de bovenste keerlosse van de vorige rij (17 steken).

Rij 4: 4 keerlossen (= 1 dubbelstokje) en 2 stokjes in de 1e steek, haak 1 stokje in de 7 volgende steken, 3 stokjes in het middelste stokje van de punt, 1 stokje in de volgende 7 steken en eindig met 2 stokjes en een dubbelstokje op de bovenste keerlosse van de vorige rij (23 steken).

Herhaal rij 3 en 4 waarbij het aantal steken dus steeds toeneemt en haak zo 29 rijen waarbij je circa 45 cm (van de bovenzijde naar de punt gemeten) hebt gehaakt.

Rij 30: haak 1 rij bundelsteken. Haak 3 keerlossen, 2 lossen en 1 bundelsteek in de 2e steek. Haak 2 lossen en sla een steek over en haak weer een bundelsteek. Herhaal dit tot het midden en haak een bundelsteek met 2 lossen ertussen op de 3 stokje in het midden. Haak weer 2 lossen, sla een steek over en haak een bundelsteek. Herhaal dit tot het einde en eindig met 2 lossen en 1 stokje op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Haak 4 rijen waarbij je rij 3 en 4 weer herhaalt.

Maak eerst franjes. Knip hiertoe per franje 6 draden van circa 22 cm lang. Knoop deze om de bundelsteek in.

Nu kun je de rest van de bolletjes ophaken. Voor de 2 rijen bundelsteken en de rij kreeftensteek bovenlangs heb je circa 1 1/2 bol nodig.

Wij hebben na de rij bundelsteken totaal nog 13 rijen* gehaakt zoals rij 3 en 4. Hierna nog 2 rijen bundelsteken haken zoals rij 30. Maak de bundelsteken in de 2e rij bovenop de bundelsteken van de 1e rij en haak maar 1 losse tussen de bundelsteken. Op de middelste bundelsteek 3 bundelsteken haken met 1 losse ertussen.

Haak langs de bovenzijde van de stola een rij kreeftensteek of 1 rij vasten.

*wij kwamen precies uit na de rij kreeftensteek, dus als je dat te krap vindt, haak dan 1 rij minder voordat je de afsliuitende rijen bundelsteken haakt.

Werk de draadjes weg, span de stola naar wens eventueel op.