Hexagon vestje - nieuwe classy versie!

Download hier het PDF bestand van het patroon.

Deze versie van het hexagon-vestje

Materiaal S, (M, L, XL, XXL) voor een kort vestje:

Mia 7 (7, 8, 8, 9 bollen)

Cool Wool kleur 1 (1, 1, 1, 1, 2 bollen) samen met Silkhair kleur 1 (1 bol)

Cool Wool kleur 2 (1 bol) samen met Silkhair kleur 2 (1 bol)

Haaknaald 6 mm of 6,5 mm

Het haakpakket voor dit model kun je hier vinden.

LET OP: als je het vestje langer wilt maken, heb je dus meer materiaal nodig. Je kunt het vestje ook van alleen Mia haken, dan heb je circa 2 to 3 bollen extra nodig van de Mia (afhankelijk van je maat).

 

Inleiding

Het Hexagon vestje is een klassieker inmiddels die ontzettend leuk is om te maken en dragen. Vooral omdat je er zo eindeloos mee kunt variëren.

Oh dit is te ideaal voor woorden! Zo'n basispatroon waarvan je alleen maar enthousiast kan worden! In eerdere versie haakte ik met granny steken, maar je kunt er natuurlijk ook een 'dichte' hexagon haken.

Wat je doet is 2 hexagons haken en die vouw je zodanig dat ze mouwen, een voorpand en een half rugpand vormen. Je sluiten dan de boven-mouwnaden en je kunt aan elke kant verbreden (bijvoorbeed op het rugpand) en verlengen zoals de mouwen. Je maakt de 2 panden aan elkaar en je hebt een vestje! 

En wat nog eens het allerleukste is! Je kunt dus helemaal makkelijk met de maat spelen! Voor een baby maat 56 moet het rugpand ongeveer 20 cm zijn, voor maat 68 ongeveer 22-24 cm en voor maat 86 ongeveer 26 cm.

Voor volwassen de rugpandbreedte:

Maat S zou ongeveer 50 cm moeten zijn. Maat M 55 cm, maat L 60 cm, maat XL 65 cm enzovoort. 

 

 

WERKWIJZE

Met haaknaald 6 of als je strak haakt haaknaald 6,5 mm haken. We starten met Cool Wool samen met Silkhair in kleur 1.

De Hexagon haken (haak er 2!) - een hexagon is een zeshoek, dus we willen 6 zijkanten gaan maken:

Haak een ketting van 4 lossen en sluit deze in een ring. Of gebruik een magische ring.

Toer 1: haak 3 lossen en 2 stokjes, haak 1 losse en *haak 3 stokjes en een losse*, * * herhaal 5 keer zodat je totaal 6 stokjesgroepjes hebt met een losse ertussen. Sluit de rij door een halve vaste te haken in de bovenste losse van de vorige rij.

 

Toer 2: haak 3 keerlossen. Haak op elke stokje een stokje en in de hoeken (het 1 losseboogje) haak je 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes. Je hebt nu aan elke zijkant 7 stokjes en in 6 hoeken heb je 2 lossen. Je haakt zo rondom en eindigt dus met 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes in de zesde hoek en je sluit de toer met een halve vaste in de bovenste keerlosse.

Je werk gaat al een beetje bobbelen, zoals op de foto is te zien, dat hoort!

Toer 3: we hechten nu in een hoek Mia aan en blijven hetzelfde haken. Dus in elke hoek 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes en op elk stokje een stokje. Let hierbij op dat het eerste stokje naast de hoek, soms wat verstopt is, dus vergeet dat stokje niet. Je hebt per zijkant 11 stokjes en 2 lossen in elke van de 6 hoeken.

Je sluit de toer elke keer met een halve vaste in de bovenste keerlosse.

Toer 4: we hebben 'gaten' gehaakt door een stokje, een losse, een steek overslaan en een stokje te haken. Je haakt op de laatste stokje voor de hoek een stokje en dan een losse, 1 stokje, 2 lossen, 1 stokje en een losse in de hoek. Daarna haak je weer een stokje op het eerste stokje na de hoek.

Toer 5: haak op elk stokje en elke tussenlosse een stokje. In de hoek haak je 2 stokjes, 2 lossen en 2 stokjes. Je hebt nu 19 stokjes per zijkant.

Toer 6: herhaal rij 3 en hecht Mia af

Toer 7: hecht Cool Wool met Silkhair in kleur 2 aan en herhaal rij 3.

 

 

Je kunt nu dus spelen met kleuren, rijen met gaten of dichte rijen en materialen en de maat.

Suggestie: haak beide hexagons tegelijk om ze symmetrisch te maken. 

 

Francis versie: maat XXL

Herhaal toer 3 t/m 7, maar haak toer 7 nu met Cool Wool kleur 1 samen met Silkhair kleur 1.

Herhaal toer 3 t/m 6 met Mia. Op dit punt vond ik de mouwen breed genoeg. Eén zijde van de zeshoek is nu circa 20 cm breed. Ik heb de bovenkant van de mouwen dichtgemaasd. Ik heb heel de mouwnaad dicht gemaakt omdat ik het rugpand en voorpanden nog verbreed en zo de halsopening creëer. De mouw is nu dus circa 20 cm breed. 

 

Hierna wilde ik het vestje nog wel verbreden en langer maken. Dus ik ben in hetzelfde patroon verder gaan haken aan de overige 3 zijden. Eerst rij 7 in kleur 2 van de Cool Wool samen met de Silkhair kleur 2. 

Daarna nog rij 3 t/m 7 herhaald aan de 3 zijden (voorpand, onderkant en rugpand). 

 

RUGPAND

Je hebt 2 kanten van je vestje. Zelf wil ik het rugpand nog net iets breder en haak alleen aan het rugpand nog 3 rijen Mia. Hierna de 2 rugpanden aan elkaar maken door de derde rij Mia aan elkaar te naaien. 

MOUWEN  

Je kunt nu de mouwen zo lang maken als je wilt. Om in het patroon te blijven heb ik eerst een toer stokjes gehaakt met Cool Wool kleur 2 samen met Silkhair kleur 2. De toer elke keer beginnen met keerlossen en de toer sluiten met een halve vaste in de bovenste keerlosse.

Omdat ik de mouwen met een smallere boord wilde, heb ik daarna een toer stokjes met Mia gehaakt waarbij ik steeds 2 steken samen heb gehaakt. Dus steeds 2 stokjes samenhaken om zo flink te minderen. Nog een toer stokjes haken met Mia.

Hierna heb ik met Mia een boordje eraan gehaakt door reliëfstokjes te haken, steeds afwisselend voor- en achterlangs een reliëfstokje. Ik heb zo 4 toeren reliëfstokjes gehaakt.

 

AFWERKING

Haak langs de panden, onderzijde en hals een rand stokjes met Mia. Hierna heb ik met Cool Wool kleur 2 samen met Silkhair kleur 2 een rij kreeftensteek langs de panden en hals gehaakt. In de hals heb ik ook wat steken overgeslagen om een dichtere hals te krijgen. Langs de onderkant heb ik een rij vasten met dezelfde kleur gehaakt. 


Laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.