Haakpatroon XXL stola garenmix

XXL Stola

Afmetingen: 190 cm langs bovenzijde en 80 cm tot de punt

Materiaal, alle Lana Grossa:

1 bol Gomitolo Doppio
2 bollen 4 Capi
2 bollen Cresta
2 bollen Ombra 

Haaknaald 5 mm 

De sjaal wordt gehaakt met 1 rij stokjes, 1 rij halve stokjes. Dit wissel je steeds af, maar bij de wisseling van garen, haak je eerst een rij vasten met pieksteek.

Meerderen aan 1 kant:

Aan het einde van de rij halve stokjes, haak je 2 halve stokjes in de bovenste keerlosse van de vorige rij (1 gemeerderd). Dan na het keren, haak je 3 keerlossen en 1 stokje in het eerste halve stokje (1 gemeerderd) en verder stokjes.

Aan de andere kant eindig je met een stokje op de 2e keerlosse van de vorige rij. Na het keren, haak je 2 keerlossen (telt als eerste halve stokje) en een halfstokje in het 2e stokje en verder halve stokjes.

Pieksteek:

Na elke wisseling van garen, kun je als leuk detail een pieksteek maken verdeeld over de rij. Haak de eerste rij van een nieuw garen vasten en maak dan om de 8, 9, 10 steken een pieksteek. Steek hiertoe 1, 2 of 3 rijen dieper in. Hierdoor komt de draad van die steek erbovenop te liggen.

 

Kleurvolgorde (je kunt eventueel aan het einde meer rijen haken om al het materiaal op te haken). 

LET OP: de eerste rij met een nieuw garen vasten met pieksteken haken!

10 rijen Gomitolo Doppio, 8 rijen 4 Capi, 5 rijen Ombra, 4 rijen Cresta, 14 rijen Gomitolo Doppio, 6 rijen 4 Capi, 10 rijen Cresta, 12 rijen Ombra, 22 rijen Gomitolo Doppio, 4 rijen Cresta, 10 rijen 4 Capi, 6 rijen Ombra, 8 rijen Gomitolo Doppio, 5 rijen Cresta, 2 rijen Ombra, 6 rijen 4 Capi, en sluit af met 5 rijen Cresta.

 

Werkwijze

Haak 4 lossen en 2 keerlossen met Gomitolo Doppio. Keer je werk. Sla de eerste 2 lossen over en haak 4 halve stokjes (dit is de eerste rij). Haak vervolgens steeds een rij stokjes en een rij halve stokjes en meerder aan 1 kant zoals hierboven beschreven. Haak de eerste rij met een nieuw garen de vasten met pieksteek.

Hou de kleurvolgorde aan (het materiaal is zo optimaal mogelijk verdeeld, maar als je op het einde overhoudt, kunt je natuurlijk meer rijen haken).

 

Afwerking:

Werk alle draadjes weg. Haak nog een rij vasten langs de bovenzijde van de sjaal. Knip franjes van het overgebleven garen van circa 30 cm lengte. Knoop de franjes aan 1 zijde in, in het verlengde van de strepen.