Gratis patroon gehaakte stola van Tanja Steinbach

Geweven en gehaakte sjaal

Bekijk de pakketten hiervoor hier.

Afmetingen

Circa 40 cm breed en 210 cm lang

Materiaal

3 kleuren Nuvoletta (42 % Alpaka, 42 % Merinowol, 16 % Polyamide, looplengte: ca. 250 m / 50 g) van Lana Grossa:

 • ieder 100g donkergrijs (015), lichtgrijs (014) en abrikoos (017). Let op: je gebruikt voor de sjaal circa 60 tot 70g van elke kleur. De sjaal is dus eenvoudig langer en breder te maken, er is materiaal voldoende. Of je kunt er bijvoorbeeld ook nog een kindersjaal van haken.
 • Haaknaald 5 mm en een tunesische haaknaald 5 mm met een draad van 50 cm
 • schaartje

Stekenproef:

Met een haaknaald 5 mm zouden er ongeveer 8 vierkantjes over 8 rijen moeten zitten in 10  x 10 cm.

Gebruikte steken

Lossen

Stokjes

Filetpatroon

Je begint elke rij opnieuw, je verwerkt die opzettenlossen plus draadje namelijk uiteindelijk als franjes in de sjaal.

Je zet een lossenketting op (zie aantal steken in de werkbeschrijving) en aan het begin en einde van elke rij haken we 4 keerlossen extra als franje. Je werkdraad breek je dus na elke rij af! Je begint elke rij met 4 opzetlossen als franje en dan haak je het eerste stokje. Je zet als het ware dus elke rij opnieuw op.

Rij 1: met 4 keerlossen voor de franje beginnen en het eerste stokje op de 5e losse van de opzetlossenketting haken, *haak 1 losse, sla 1 losse van de opzetketting over en haak 1 stokje in de volgende losse van de opzetketting. Vanaf* herhalen en eindigen met 4 lossen voor de franjes. Draad afbreken en door de laatste losse halen, werk KEREN.

Rij 2 en alle volgende rijen: met 4 keerlossen voor de franje beginnen en het eerste stokje op het laatste stokje van de vorige rij haken, *haak 1 losse, sla 1 losse over en haak 1 stokje in het volgende stokje van de vorige rij. Vanafherhalen en eindigen met 4 lossen voor de franjes. Draad afbreken en door de laatste losse halen, werk KEREN.

Blijf rij 2 herhalen en hou hierbij de kleurvolgorde aan.

Kleurvolgorde voor het filetpatroon

* 5 rijen kleur 1, 2 rijen kleur 2, 6 rijen kleur 3, 3 rijen kleur 2, vanaf* deze 16 rijen herhalen.

Bepaal zelf welke kleur je kleur 1, 2 en 3 wilt maken!

  Vierkantmotief met de franjes:

  De basis van je sjaal is in de lengte gehaakt. We gaan nu door die vierkantjes heen lossenkettingen haken langs de korte zijde van de sjaal. Daarvoor gaan we elke rij het werk draaien zodat de voor- en achterkant hetzelfde zijn! 

  ** We rijgen de tunische haaknaald eerst door de vierkantjes heen, dan pakken we de werkdraad erbij, haken 4 lossen als franje en gaan een lossenketting haken waarbij we dus automatisch om een stokje haken.

  *Met 1 losse om het stokje van het basisraster haken, 3 lossen haken, vanaf* steeds herhalen. Aan de zijkant nadat je om het stokje aan de zijkant hebt gehaakt, nog 4 lossen haken en draad afbreken en door de laatste losse halen voor de franje.

  Herhaal vanaf ** en hou de strepenvolgorde aan.

  Werkbeschrijving

  Eerst het filetraster haken volgens de kleurvolgorde en zoals uitgelegd hierboven. Dit vormt de basis van de stola en deze wordt in de lengte gehaakt. Daarna de lossenkettingen er doorheen haken in de breedte van de sjaal, waardoor het bijzondere patroon ontstaat.

  291 lossen in kleur 1 opzetten.

  De eerste rij haken zoals bij het filetpatroon is berschreven en dus beginnen met 4 lossen. Zo ontstaan dan 141 vierkantjes. Vier lossen haken, draad afbreken en door laatste losse halen voor de franjes. Keren!

  Zo volgens het filetpatroon verder haken en de kleurvolgorde 2 keer herhalen, dus totaal 32 rijen haken. De basis van de stola is klaar.

  Nu gaan we de lossenkettingen er doorheen haken in dezelfde strepenvolgorde! herhaal de strepenvolgorde totdat de rijen vierkantjes op zijn.

   

  Afwerking

  De draadjes aan het uiteinde van de franjes aantrekken en als je wilt gelijkmatig afknippen op 0,5 cm. Klaar.

  Bekijk voor verduidelijking van het patroon eventueel ook het Duitstalige filmpje: