Gratis Haakpatroon Sweetheart Stola

Deze stola ook haken? Bekijk dan hier het pakket.

Afmetingen: circa 180 cm bij 105 cm diep.

Materiaal:

Cresta hoofdkleur: 4 bollen

Cresta accentkleur 1: 1 bol

Cresta accentkleur 2: 1 bol

A Mano: 1 bol

Haaknaald 6.5 mm en als je wat vast haakt dan haaknaald 7 mm.

Gebruikte steken:

Waaiers met schelpen (aan 1 kant meerderen)

Opzetrij: haak 7 lossen en haak in de 7e losse van je haaknaald: een stokje, 3 lossen en een stokje.

Rij 2: haak 3 keerlossen en 7 stokjes om het 3 lossenboogje van de vorige rij. Eindig met een stokje op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 3: haak 5 keerlossen, en haak [1 stokje, 3 lossen en 1 stokje] op het middelste van de 7 stokjes van de vorige rij, haak een losse, en haak [1 stokje, 3 lossen en 1 stokje] op de keerlossen van de vorige rij.

Rij 4: haak 3 keerlossen en *haak 7 stokjes om het 3 lossenboogje van de vorige rij*. Herhaal * * en eindig met een stokje op de keerlossen van de vorige rij.

Rij 5: haak 5 keerlossen, en *haak [1 stokje, 3 lossen en 1 stokje] op het middelste van de 7 stokjes van de vorige rij, haak een losse*. Herhaal * * en eindig met [1 stokje, 3 lossen en 1 stokje] op de keerlossen van de vorige rij.

Herhaal steeds rij 4 en 5, waardoor je aan 1 kant meerdert in rij 5.

Schematische weergave:

De tweede gebruikte steek zijn de Clusterwaaiers - deze gebruiken we alleen met A Mano.

Clusterwaaier: haak 2 keer [3 halve stokjes samen (cluster), 2 lossen] en nog 1 keer 3 halve stokjes samen op 1 insteekplek.

Rij 1: haak een keerlosse en een vaste op de eerste steek. Haak 1 losse, *een clusterwaaier op het middelste stokje van de vorige rij, haak 1 losse en een vaste tussen de 2 schelpen van de vorige rij*. Herhaal * * en eindig met een clusterwaaier op het 2e stokjes van de laatste schelp, 1 losse, een vaste op het middelste stokje, 1 losse, nog een clusterwaaier op het 6e stokje, 1 losse en een vaste op de bovenste keerlosse van de vorige rij.

Rij 2: haak 3 keerlossen en een stokje. *Haak 2 lossen en een vaste op het midden van de clusterwaaier van de vorige rij, 2 lossen en 3 stokjes op de vaste van de vorige rij*. Herhaal * * tot einde en eindig met 2 lossen en 2 stokjes op de laatste vaste van de vorige rij.

Rij 3: haak 2 keerlossen en een halfstokje, 2 lossen en een cluster. Haak 1 losse en een vaste op de vaste van de vorige rij, *1 losse en een clusterwaaier op het middelste stokje, 1 losse en aan vaste*. Herhaal * * en eindig met een losse, 1 cluster, 2 lossen en 2 halve stokjes samen.

Zie hieronder de schematische weergave:

 

WERKWIJZE

Begin met de hoofdkleur Cresta en haak de schelpenwaaiers tot je 10 schelpen hebt. De hoofdkleur hechten we niet af, maar voeren deze telkens mee aan de zijkant.

Hecht A Mano aan en haak 2 rijen clusterwaaiers (rij 1 en 2).

Haak nu 2 rijen schelpenwaaiers met de hoofdkleur Cresta, 2 rijen met accentkleur 1 Cresta, 2 rijen met de hoofdkleur Cresta, 2 rijen met accentkleur 2 en 2 rijen schelpenwaaiers met hoofdkleur.

Hecht A Mano aan en haak 4 rijen clusterwaaiers.

Haak nu weer 2 rijen schelpenwaaiers met de hoofdkleur Cresta, 2 rijen met accentkleur 2 Cresta, 2 rijen met de hoofdkleur Cresta, 2 rijen met accentkleur 1.

Haak nog 12 rijen met de hoofdkleur Cresta.

 

AFWERKING

Haak met de hoofdkleur Cresta een rij vasten langs de 2 zijkanten van de stola. Je kunt dan tevens de aan- en afhechtdraadjes gelijk mee weg haken.

De zijkant waar je hebt gemeerderd, is de bovenzijde van de stola. Nu ga je franjes knippen van de restanten van je bollen. Knip circa 30 cm lange draden. Knoop deze in mooie volle bundeltjes in de richting van de strepen vast. Verdeel de franjes over de rand, maar lekker vol is leuk voor deze zomerse stola!

En nu vooral veel draagplezier!

 

Tip: ben je niet het franjetype, dan kun je de stola wat groter haken. Alleen de A Mano wordt geheel opgemaakt, maar de andere kleuren kun je dus meer rijen van haken.

Copyright Knotten