Haakpatroon omslagdoek California sunshine

1 reactie

Deze sjaal is gehaakt in de weefsteek (wordt ook granietsteek genoemd), al jaren een favoriet van Francis. Het pakket kun je hier bestellen.

Claire heeft recentelijk een totale hype gestart in Nederland met haar sjaals in de granietsteek. Dat patroon kun je hier vinden. En het garen ervoor kun je hier bestellen. Maar al snel zagen we de sjaals voorbijkomen, waarbij in het midden wordt gemeerderd.

Dat hebben we met de California sjaal ook gedaan. Het is echt heel makkelijk, want het is steeds hetzelfde! Wel wisselen we elke rij van kleur. Dit geeft gewoonweg het mooiste effect.

Gebruikte haaknaald 7 en 8 mm.

Om aan het einde niet alle draadjes te moeten wegwerken, haken we uiteindelijk langs de bovenrand een rij vasten in turkoois (en haken dus de draadjes mee weg). 

Patroon:

Zet 3 lossen op.

Rij 1: haak een vaste, 2 lossen en een vaste in de eerste opzetlosse.

Rij 2: haak een keerlosse en een vaste in de eerste vaste. Haak een tussenlosse en haak een vaste, 2 lossen en een vaste in het 2-lossenboogje (dit doe je elke rij). Haak weer een tussenlosse en een vaste op de laatste vaste.

Rij 3 en verder: haak een keerlosse en een vaste in de eerste vaste. *Haak een tussenlosse en haak een vaste om de losse van de vorige rij.* * * Herhaal je tot het midden, het 2 -lossenboogje. Daarin haak je een vaste, 2 lossen en een vaste. Dan haak je weer: *haak een tussenlosse en haak een vaste om de losse van de vorige rij.* En haak een losse en een vaste op de laatste vaste.

Kijk op deze blog voor een foto-uitleg.

Strepenvolgorde bij 3 kleuren herhaal je steeds A, B, C.

Bij de 6 kleuren van het voorbeeld:

Groen, framboosroze, turkoois, groen print, framboosroze, roze print, turkoois print, groen, groen print, framboosroze, turkoois, roze print, groen print, turkoois print, groen, framboosroze, roze print, turkoois, groen print, framboosrood, groen, roze print, turkoois print, groen print, turkoois, framboosroze, groen, turkoois print, turkoois, roze print, groen print, framboosroze, turkoois, groen, roze print, turkoois print, groen print, turkoois, framboosroze, groen, groen print, turkoois print, groen, roze print, framboosroze, turkoois, groen print, roze print, groen, turkoois print, framboos roze, roze print, groen, turkoois, turkoois print, roze print, framboosroze, groen print en turkoois print.

AFWERKING

Je hebt nu wat restanten van je bolletjes over. Maar we haken eerst langs de bovenrand een rand vasten met turkoois. Ik heb eerste alle aanhecht en afhechtdraadjes aan elkaar geknoopt om ze vervolgens mee weg te haken in de rand. Zo hoef je niet alle draadjes weg te werken.

Hierna heb ik van het overige garen franjes gemaakt. Ik wikkel alle bolletjes om een boekje heen en knip ze aan één zijde door. Deze franjes knoop je aan de onderkant van de sjaal in.

Kies uit een van de geweldige kleuren hieronder!