Spring leaves omslagdoek - Southbay

Het Southbay patroon leent zich voor allerlei soorten garens en garencombinaties.

In een eerdere post leggen we het patroon uit in een fototutorial.

Opzet:
haak 7 lossen en een stokje in de eerste losse

haak vervolgens 3 lossen en een stokje in de eerste losse

Rij 1: haak 3 keerlossen en haak 7 stokjes om het 3-lossenboogje, vervolgens 1 stokje op het middelste stokje van de vorige rij en 7 stokjes om het 3-lossenboogje en sluit af met 1 stokje op het stokje van de vorige rij.

Rij 2: keer je werk en haak 7 losse en een stokje in het laatste stokje van de vorige rij, haak 1 losse en haak een stokje in het 4e, 5e en 6e stokje van vorige toer. Haak weer een losse en haak een stokje, 3 losse, stokje, 3 losse, stokje in middelste stokje van vorige rij. Haak hierna een losse, stokje in 3e, 4e en 5e stokje vanaf middelste stokje vorige rij, een lossen en een stokje, 3 lossen, stokje in het laatste stokje.

Rij 3: Haak 3 keerlossen in stokje vorige rij en 7 stokjes om het 3-lossenboogje. Haak een losse en een stokje in middelste stokje van vorige rij, haak weer een losse en 7 stokjes om het 3-lossenboogje. Haak een stokje in middelste stokje vorige rij (dit is het midden van de sjaal en kun je eventueel markeren met een steekmarkeerder) en 7 stokjes om het 3-lossenboogje. Haak weer een losse en een stokje in middelste stokje vorige rij en haak een losse en 7 stokjes om het 3 lossenboogje en 1 stokje op laatste stokje van de vorige rij. 

Rij 4 en elke even rij haak je hetzelfde als rij 2.

Rij 5 en elke oneven rij haak je als rij 3.

 

We hebben een sjaal ontworpen in het Southbaypatroon met verschillende garens.

Materiaal:

Haaknaald: 8 mm

2 bollen AM Lace (deze gebruik je als dubbele draad)

2 bollen Mille Mouline

2 bollen Phil Rocaille

1 bol Per Té

1 bol Di Moda

Rijenvolgorde:

opzet plus een rij Mille Mouline

4 rijen dubbele draad AM Lace

2 rijen Per Té

1 rij Mille Mouline

1 rij dubbele draad AM Lace

2 rijen Phil Rocaille

2 rijen dubbele draad AM Lace

1 rij Mille Mouline

1 rij Phil Rocaille

2 rijen Per Té

1 rij Di Moda

2 rijen Phil Rocaille

1 rij Mille Mouline

1 rij Di Moda

1 rij Per Té

4 rijen dubbele draad AM Lace

1 rij Mille Mouline

Afsluitende rij met Di Moda waarbij je op het 4e stokje van de 7 stokjes een picot haakt. Picot: haak 3 lossen en een halve vaste in de eerste losse.

Afwerking: wikkel de restdraden om bijvoorbeeld je telefoon (allemaal samen) totdat een van de garens op is. Knip ze aan 1 zijde door en nu heb je strengen van allemaal dezelfde lengte. Deze knoop je als kleine bundeltjes in bij de enkele stokjes.