Knotten Colors Call 2019 - de tunische stekendeken de eerste voorbereidingen

Veel van jullie hebben de pakketten al binnen. Maar we zitten nog steeds in de voororderfase, dus de verzendigen kunnen net iets langer duren dan normaal. Heb je het pakket inderdaad binnen? Dan heb je als het goed is een oefenbolletje bij het pakket ontvangen.

Wat kun je zoal oefenen? 

We hebben op ons youtubekanaal de basisbeginselen van tunisch haken op een rijtje gezet. Als je echt nog nooit tunisch hebt gehaakt, dan worden sommige steken wel een uitdaging, maar als je vast gaat oefenen, moet het helemaal goed kunnen komen.

Ook kun je alvast de steek van het eerste vierkant gaan oefenen, want die is hetzelfde als in de stekensjaal, met hieronder het filmpje:

Maar ook de gedraaide tunische steek komt in de deken voor. We gaan deze in het laatste vierkant met double pointed techniek haken, dus het is superhandig als je deze steek al eens probeert te maken. Bekijk hieronder de video van de Twinkling Stars, waar deze steek wordt uitgelegd. 

 Het algemene idee van de vierkanten wordt als volgt:

Je haakt met 2 kleuren, meestal wissel je van kleur bij de teruggaande rij, maar soms ook bij de heengaande rij. Maar je haakt dus altijd één teruggaande en heengaande rij in 1 kleur en dan één teruggaande en heengande rij in de achtergrondkleur. 

Elk vierkant wordt voor de helft in kleurencombinatie 1 gehaakt en in de volgende helft in kleurencombinatie 2 gehaakt. Zoals hieronder te zien is:

 Elk vierkant wordt circa 24 cm bij 24 cm groot. De één kan net iets groter of kleiner worden, zolang het binnen een marge van 1 cm blijft, komt dat helemaal goed met het uiteindelijke aan elkaar zetten. Je kunt eventueel een paar steken meer opzetten per vierkant om aan de maat te komen, echter dit moet binnen een marge van een paar steken blijven, omdat je anders wellicht niet uitkomt met het materiaal. Als je dus erg strak haakt, adviseren we eerder om een grotere tunische haaknaald te nemen.

Elk vierkant is een andere steek en vraagt om een andere manier van omslaan, of een andere manier van insteken, of een andere manier van de teruggaande rij haken.

We maken 4 vierkanten met de double pointed tunische haaknaald, daarom heb je dus 2 opschroefbare tunische haaknaalden nodig.

Er komt een tussenrand en een buitenrand tussen en om de vierkanten heen. Dus als je wilt, kun je als en vierkant klaar is, direct een rand vasten eromheen haken in de randkleur.

Volgens mij moet je nu al een beetje kunnen gaan oefenen. We zijn nog steeds druk aan het ontwerpen, dus hopelijk hebben jullie nog even geduld voor het eindresultaat!