Knotten Kabel CAL2017 - vierkant J

Vierkant J

Welkom bij de laatste serie van 3 vierkanten. In deze serie gaan we een kleiner vierkant haken met een rand eromheen.

Het kleine vierkant haken we 2 rijen in kleur 2 en 2 rijen in kleur 1. Je hoeft niet af te hechten, maar neem de wol aan de zijkant mee. We zetten 36 lossen op.

Patroon is de Jeobnun stitch.

 

Gebruikte steken:

Rechts vooruit samengehaakt dubbel reliëfstokje (RVSDR): haak een stokje, maar laat de laatste 2 lussen op je naald staan. Sla een steek over en haak een dubbel reliëfstokje voorlangs om het stokje van 2 rijen eronder. Haal bij de laatste doorhaling de omslag door 3 lussen op je naald (samenhaken).

Links achteruit samengehaakt dubbel reliëfstokje (LASDR): haak een stokje, maar laat de laatste 2 lussen op je naald staan. Haak een dubbel reliëfstokje voorlangs om hetzelfde stokje als bij RVSDR. Haal bij de laatste doorhaling de omslag door 3 lussen op je naald (samenhaken).

Opzet:

Zet 36 lossen met kleur 2 losjes op.

Rij 1: haak 3 keerlossen (telt als eerste stokje), *haak 5 stokjes en een losse, sla een steek over en haak 5 stokjes*. Herhaal tot einde en eindig met een stokje.

Rij 2: haak 1 keerlosse (telt NIET als steek) en 6 vasten, *een losse en 5 vasten op de stokjes*. * * herhaal tot einde en eindig met een vaste op de bovenste van de 3 keerlossen van de vorige rij.

Rij 3: haak 3 keerlossen (telt als eerste stokje), *haak een RVSDR, een stokje in de volgende 3 steken en een LASDR in de volgende steek en haak een losse en sla de losse van de vorige rij over*. Herhaal * * tot einde en eindig met een stokje in de laatste vaste.

Haak 1-3 in kleur 2

Rij 4-5: Herhaal 2-3 in kleur 1

Rij 6-7: herhaal 2-3 in kleur 2

Rij 8-23: herhaal rij 4-7

Rij 24, sluit af met een rij vasten in kleur 2. Hecht de kleuren af en werk de draadjes weg.

 

De rand om het kleine vierkant

We gaan nu rondom een rand haken. We beginnen aan de goede kant aan de rechterkant van het werk. We haken verder met kleur 6. De rand haken we in weefsteek.

Lus kleur 6 aan in de rechterhoek. We haken 33 vasten.

Weefsteek: begin en eindig altijd met een vaste. *Haak een losse, sla een steek over en haak een vaste*. Herhaal * * tot het einde, maar eindig met een vaste. In de volgende rij begin en eindig je weer met een vaste, haak een vaste om de losse en een losse boven de vaste van de vorige rij.

Haak zo 13 rijen.

We haken nu aan de zijkant van het juist gehaakte rechthoek verder (en dus de bovenkant van het middenstuk). We haken verder met kleur 3. We haken 10 vasten op de zijkant van de juist gehaakt rechthoek. Op de bovenkant van het middendeel haken we in elke vaste een vaste, maar we haken elke 6e en 7e vaste samen (we minderen dus). We nemen zo ca. 42 vasten op. En we haken weer 13 rijen weefsteek.

We gaan weer de hoek om en gaan nu een stuk met kleur 5 haken. We nemen weer 42 vasten op en haken 13 rijen weefsteek.

De laatste band met weefsteek haken we weer met kleur 3. We nemen nu ongeveer 55 vasten op en haken 13 rijen weefsteek.

Het vierkant is klaar, draadjes afhechten en opspannen tot 40 bij 40 cm.