Knotten Autumn Islands CAL2017 - de tussenranden en buitenrand voor de kleine deken

DIT IS NU ALLEEN VOOR DE MAKERS VAN DE KLEINE DEKEN.

Maak je de grote deken, dan adviseren we de rand pas op het einde te maken om de mooiste vlakindeling te kunnen maken.

 

De vierkanten mag je naar eigen smaak ordenen. Leg ze neer op de grond en verdeel ze zoals jij het mooiste vindt. Maak hier een foto van en ga ze in deze volgorde aan elkaar maken.

Wij hebben gekozen voor een vrij brede tussenrand, je mag dit uiteraard aanpassen naar een smallere rand en dan een bredere buitenrand.

Ga nu eerst elk vierkant aan de goede kant van het werk met vasten omhaken in de kleur van de rand, elke kant van het vierkant moet 55 vasten worden (haak 2 vasten in elke hoek). Verdeel eventueel de vierkanten met een stekenmarkeerder in vieren en haak tussen de stekenmarkeerders dan 14 steken (en het laatste stuk 13 steken). Het is even uitproberen, maar belangrijk dat langs elke rand 55 vasten komen.

Begin hierna met vierkant 2 en begin aan de kant die tegen vierkant 1 aan komt. Haak een rij halve stokjes, daarna teruggaand een rij halve stokjes waarbij je in het middenlusje insteekt (om dat opliggende v'tje te krijgen). Herhaal deze 2 rijen nogmaals. (Voor een smallere tussenrand, herhaal je de 2 rijen niet.)

Haak hierna een rij stokjes waarbij je bij de laatste doorhaling ook insteekt in de vaste van vierkant 1, je krijgt zo 3 keer een soort v'tje erop te liggen. Hiermee haak je vierkant 2 vast aan vierkant 1.

Zet vervolgens op deze manier vierkant 3 aan vierkant 2.

Doe hetzelfde voor de 2e rij van 3 vierkanten.

Haak aan de verkeerde kant van de deken een rij stokjes langs de bovenrand van de onderste rij van 3 vierkanten (haak ongeveer 6 of 7 stokjes op de juist gemaakte tussenrand). Keer en haak 3 lossen en maak deze met een halve vaste vast aan de eerste tegenoverliggende vaste van de 2e rij met 3 vierkanten. Haak 3 lossen en maak deze met een halve vaste vast aan het volgende stokje van de onderste 3 vierkanten.

Zo zitten nu 6 vierkanten met mooie tussenranden aan elkaar vast.

 

BUITENRAND

Lus de wol in een van de hoeken aan. Haak nu langs de gehele buitenrand een rij stokjes, haak in de hoeken 3 stokjes. Haak op elke vaste een stokje en haak op de verticale tussenranden ongeveer 7 stokjes. Haak op de horizontale tussenrand ongeveer 5 stokjes. Sluit met een halve vaste.

Haak 2 keerlossen en maak afwisselend een reliëfstokje voor- en achterlangs. Haak zo rondom en sluit weer met een halve vaste. Weef de eindjes in.

DE DEKEN IS AF!