KAL2016 - Proeflapjes

Voor een sjaal is de stekenverhouding niet bijzonder belangrijk, je sjaal kan langer of korter worden. Alleen als je bijzonder los of vast breit kan het resultaat niet worden zoals je verwacht had. Met een proeflapje kan je vooraf zien hoe je breisel wordt en of de afmetingen een beetje overeen komen.
Het proeflapje kan je ook een indicatie geven of je voldoende garen hebt.

De stekenverhoudingen van de sjaal zijn als volgt:

1: 365 Cashmere, lange rondbreinaald 4,5 mm
stekenverhouing tricot, 10x10 cm = 19 steken x 27 naalden
2: Manos del Uruguay Lace: lange rondbreinaald 3,5 mm
stekenverhouding tricot, 10x10 cm = 22 steken en 29 naalden

Brei een lapje tricot die minimaal 26 | 30 steken breed is en minimaal 13 cm hoog. Kant het lapje af, of trek het, zonder af te kanten, voorzichtig van de naald. Je kan het proeflapje niet meten als de steken nog op de naald zitten.
Leg het lapje vlak neer. Speld het eventueel vast, zonder aan de steken te trekken. Tel hoeveel steken en naalden er in 10 cm gaan. Dit is je stekenverhouding.

Garenverbruik

Er zijn zoveel factoren die invloed hebben op het garenverbruik. De rekbaarheid van het garen en hoe strak je de draad vasthoud, hoe los je de draad omslaat, hoe diep je de naald insteekt in de lus en hoe ver je ze uit elkaar trekt, de samenstelling van het garen, het materiaal van de breinaalden, de kleur van het garen (donkere kleuren breien anders op dan lichtere kleuren).

Het is niet te zien of te voorspellen hoeveel garen er exact in een project gaan. Maar ongeveer is het wel te zeggen. Daar is het het proeflapje ook voor.

Het garen voor de 365 Cashmere sjaal komt in mijn sjaal vrij exact uit! Ik heb van kleur 1 en 2 allebei 4 gram over. Daar kan je daar nog wel wat van breien, het is ongeveer 14 meter per kleur. Maar als je losser breit, dan kan het zijn dat je garen niet uit komt! Dat zou zonde zijn. Ik brei gemiddeld tot los.
Maak een proeflapje, en kijk of het overeen komt. Zo heb je in ieder geval een indicatie of je het gaat redden met het garen.
Weet je dat je los breit? Brei de sjaal dan op 4,0 mm, of neem een bol extra van kleur 1 en 2.

Weet je dat je heel vast breit. De sjaal zal dan mooier uitkomen op breinaald 5,0 mm. Maar zorg wel dat je stekenverhouding overeenkomt met het proeflapje.

Of sla deze stap over en spring het avontuur in met deze fantastische sjaal. Want we breien omdat het leuk is.
Ik hoop dat je met deze informatie iets geleerd hebt over de zin en onzin van een proeflapje.

Met vriendelijke groeten,

Leslie #brei-nerd.