De Knotten Fourtune CAL2017 - patroon week 1

LET OP: heb je nog nooit tunisch gehaakt, oefen dan eerst de gewone tunische steek. Bekijk het opzetten in het filmpje hieronder. En het filmpje voor de tunische steek kun je hier vinden.

Maak eerst een proeflapje, zie de gegevens hier.

Gebruikte steken in week 1

Eenvoudige tunische steek

Dubbele tunische steek: sla een draad om voordat je de naald insteekt (zoals bij een regulier stokje), steek je naald door de lus zoals bij de eenvoudige tunische steek en haal een lus op. Sla om en haal de lus door 2 lussen (je laat de laatste lus dus op de naald staan zoals bij tunisch haken).

LET OP: hecht de kleuren niet af. Deze kunnen gewoon weer opgepakt worden als de kleur weer nodig is.

Kleurenindeling vind je hier, bekijk welke kleur voor jou kleur 1 is. Nog handiger om het kleurenkaartje gemaakt te hebben.

PATROON

Het is erg belangrijk dat de lossenketting niet te strak wordt opgezet. Je kunt ook eerst het filmpje over de opzet van tunisch haakwerk hieronder bekijken.

Zet een lossenketting op met haaknaald 8 mm (of de naalddikte die past bij jouw hand van haken) van 49 lossen met kleur 1. Dit is iets meer dan 40 cm. Steek in de 2e kettinglosse je haaknaald in en haal een lus op. Doe dit tot het einde. Je hebt nu 49 lussen op je haaknaald staan.

Hierbij een filmpje ter verduidelijking van het opzetten:

Teruggaande rij: sla om en haal door 1 lus. *Sla om en haal door 2 lussen*. * * Herhaal tot einde, maar wissel van kleur voor de laatste doorhaling van 2 lussen. We wisselen naar kleur 2.

 

Hierbij een kort filmpje ter verduidelijking van de kleurwissel:

Heengaande rij 2: *maak een gewone tunische steek in de volgende 3 steken en sla de volgende steek over*. Herhaal * * tot de laatste 4 steken (dus sla nog een steek over voor die laatste 4) en maak een gewone tunische steek in de laatste 4 steken.

Teruggaande rij 2: sla om en haal door 1 lus. *[Sla om en haal door 2 lussen] 3 maal, haak 1 losse*. * * herhaal tot de laatste 4 steken (nog 5 lussen op de naald). Sla om en haal door 2 lussen maar wissel van kleur voor de laatste doorhaling van 2 lussen. We wisselen naar kleur 3.

Als je de gewone tunische steek nog even terug wilt zien, bekijk het filmpje hier.

Hierbij een filmpje om het overslaan van een steek te verduidelijken:

Heengaande rij 3: *maak een gewone tunische steek in de volgende 2 steken, sla een steek over en haak een dubbele tunische steek in de volgende steek (maar dan de rij eronder)*. * * herhaal tot 4 steken voor het einde. Maak een eenvoudige tunische steek in de volgende 2 steken, sla een steek over en maak een eenvoudige tunische steek in de laatste steek.

Dubbel tunische steek, sla om:

Dubbele tunische steek, steek in als bij de eenvoudige tunische steek, maar in dit geval in de rij eronder:

 

Dubbele tunische steek: sla om en haal door 2 lussen op de naald (je hebt nu weer 1 lus over en je hebt een stokje gemaakt, waarbij het het stokje niet afmaakt):

 

Hieronder een filmpje om de dubbele tunische steek die een rij eronder wordt ingestoken te demonstreren:

Teruggaande rij 3: sla om en haal door 1 lus. *Haak 1 losse, [sla om en haal door 2 lussen] 3 maal*. * * herhaal tot einde maar wissel van kleur voor de laatste doorhaling van 2 lussen. We wisselen naar kleur 1.

***Je kunt eerst de video hieronder bekijken als je wilt. Het is rij 6 in film, maar het principe blijft hetzelfde.***

Heengaande rij 4: *maak een gewone tunische steek in de volgende steek, sla een steek over en haak een dubbele tunische steek in de volgende steek (maar dan de rij eronder), maak een gewone tunische steek*. * * herhaal tot einde. 

Teruggaande rij 4: sla om en haal door 1 lus. Sla om en haal door 2 lussen. *Haak een losse, [sla om en haal door 2 lussen] 3 maal*. * * herhaal tot 2 steken voor het einde (nog 3 lussen op de naald. Haak een losse en sla om en haal door 2 lussen, wissel van kleur voor de laatste doorhaling van 2 lussen. We wisselen naar kleur 2.

Heengaande rij 5: *sla een steek over en haak een dubbele tunische steek in de volgende steek (maar dan de rij eronder), maak een gewone tunische steek in de volgende 2 steken*. * * herhaal tot einde. 

Teruggaande rij 5: sla om en haal door 1 lus. [Sla om en haal door 2 lussen] tweemaal. *Haak 1 losse, [sla om en haal door 2 lussen] 3 maal*. * * herhaal tot laatste steek voor het einde (nog 2 lussen op je naald). Haak een losse en wissel van kleur voor de laatste doorhaling van 2 lussen. We wisselen naar kleur 3.

Heengaande rij 6: *Maak een dubbele tunische steek (in de rij eronder), maak een eenvoudige tunische steek in volgende 2 steken, sla een steek over*. * * herhaal tot laatste 4 steken. Maak een dubbele tunische steek (in de rij eronder en je slaat wel de steek over) en maak een eenvoudige tunische steek in de laatste 3 steken.

Teruggaande rij 6: sla om en haal door 1 lus. *[Sla om en haal door 2 lussen] driemaal. Haak 1 losse*. * * herhaal tot laatste 4 steken voor het einde (nog 5 lussen op je naald). [Sla om en haal door 2 lussen] driemaal. Wissel van kleur voor de laatste doorhaling van 2 lussen. We wisselen naar kleur 1.

Rij 7: herhaal rij 3 en wissel naar kleur 2.

Rij 8: herhaal rij 4 en wissel naar kleur 3.

Rij 9: herhaal rij 5 en wissel naar kleur 1.

LET OP: Organico katoen haken we nog verder, voor de Bingo wol zijn we klaar.

We hebben nu 10 cm gehaakt met de Bingo en dit is het einde van week 1 voor de Bingo, voor de Organico haken we nog verder. Hecht kleur 2 en 3 van de Bingo af.

Voor Organico:

Rij 10: herhaal rij 6 en wissel naar kleur 2.

Rij 11: herhaal rij 3 en wissel naar kleur 3.

Rij 12: herhaal rij 4 en wissel naar kleur 1.

We hebben nu 12 cm gehaakt met de Organico en dit is het einde van week 1 voor de Organico. Hecht kleur 2 en 3 van de Organico af.