Knotten Fourtune CAL2017 - FAQ

Frequently asked questions.

Heb je een vraag over de CAL? Hier vind je de meest gestelde vragen terug.

Help mijn proeflapje klopt niet!

Het proeflapje maak je om achteraf niet voor de vervelende verrassing te komen staan dat je werkstuk te groot of te klein uitvalt. Of dat je te veel materiaal gebruikt. Voor een kussen, of deken is het uiteindelijk niet zo erg als die iets groter of kleine wordt. Maar het is vooral vervelend als je aan het einde wol te kort komt. Dus maak je niet te veel zorgen!

Het proeflapje kan te groot zijn, of te klein. Het hangt af van je hand van haken. Dit los je op door een grotere of een kleinere haaknaald te gebruiken. Alleen is het bij het tunisch haken zo dat je ook wel op moet letten hoe strak je draad aantrekt.

Tips bij het tunisch haken.

  1. Bij het opnemen van de lussen moeten de lussen om het dikke/rechte deel van de naald komen. Niet om het smalle stukje achter de haak.
  2. Trek de draad niet strak om de naald bij het opnemen van de lussen, de wol moet kunnen "ademen". Het is wol en geen touwtje.
  3. Haak de teruggaande naald losjes. Trek de lussen niet strak aan. De maat van de haaknaald bepaald de maat van de lussen.
  4. Tunisch haken doe je op een extra grote haaknaald. Tunisch haakwerk is in weze 3x zo compact als regulier haakwerk. Door een grotere haaknaald te gebruiken compenseer je hier voor.
  5. Na de eerste rij tunisch haakwerk lijken er allemaal gaatjes in je werk te zitten. Dit betekent NIET dat het te los is! De gaatjes vullen zichzelf op bij het haken van de volgende rij.

Mijn kussen wordt te klein, kan ik extra steken opzetten?

NEE! Als je extra steken opzet gebruik je meer materiaal nodig. Dus dan is de kans aanwezig dat je uiteindelijk te weinig wol hebt. Maak nog een proeflapje en volg de bovenstaande tips goed op.

Bovendien is het patroon zo uitgeschreven dat je goed uit komt met de steken en de kleurvolgorde. Zet je meer steken op, of haak je meer rijen, dan kan het zijn dat je later niet uitkomt.

Kan ik een deken maken van de CAL?

JA! Het ontwerp van de CAL is een kussen, maar je kan er uiteraard ook een deken van maken. Wij vinden dat heel erg leuk! Zo wordt ons ontwerp super-multifunctioneel.

We gaan 4 kussens maken van 40x40 cm, met een gehaakte zijde en de achterkant van stof. We verkopen pakketten voor 1, 2 of 4 kussens. Met een pakket van 2 kussens kun je twee kussen maken van 40x40 cm.

Met een pakket van 4 weken kan je in principe een een deken maken van 80x80 cm. Dus dat is genoeg voor een box-kleed.

  • Boxkleed - 80x80 cm - 4 blokken (een pakket van 4 weken)  
  • Bankdeken - 80x120 cm - 6 blokken (een pakket van 1x2 en 1x4 weken) 
  • Plaid - 120x160 cm - 12 blokken ( 3 pakketten van 4 weken)
  • Eenpersoonsdeken - 120x200 - 15 blokken (3 pakketten van 4 weken)
  • Tweepersoonsdeken - 200x200 - 25 blokken (4 pakketten van 4 weken)

Het maken van een deken gaat als volgt. Haak alle blokken en zet ze aan elkaar. En je maakt dus meerdere blokken van hetzelfde patroon. Je kunt daar wel met de kleurvolgorde spelen (als je dat leuk vindt). Voor een mooie afwerking haak je er nog een rand om. Kies een kleur die je het meest aanspreekt en die het best uitkomt bij blokken. Haak een rand vasten, gebruik een haaknaald 5 mm. Dat is in principe genoeg. Of haak er nog wat stokjes omheen of zelf schulpjes. Zo maak je de deken echt persoonlijk. Eventueel kun je aan het einde wat extra bolletjes bestellen voor de rand.

Het is geen 10 cm, is dat okay? 

Een kussen haken we in 4 weken. Dat betekent dat we per week ongeveer 10 cm haken. ONGEVEER. De ene week zal je wat meer haken, de andere week wat minder. Het patroon is zo geschreven dat je precies uit komt qua kleurenvolgorde. Mocht je toch echt een kussen hebben wat echt te kort wordt. Er komen weken waar je een beetje kan sjoemelen en waar je een of twee rijen extra kan haken. 
Kom je dan toch niet uit, kijk dan nog een heer bij het proeflapje. Je zal dan toch op een andere haaknaald moeten haken of losser moeten haken.