Patroon week 3 - CAL2016

We gaan nu overstappen op lichtgrijs en gaan een ananaspatroon haken. De accentkleuren zijn roomwit en limegroen.

Dit patroon vergt wat leeswerk, dus bekijk de foto en het diagram om de ananas logisch op te bouwen.

Voor de Ananassteek hebben we 64 steken nodig en het Emmapatroon had 61 steken. Maar omdat we met de lossenboogjes zijn geëindigd kunnen we een beetje spelen met de eerste rij.

Gebruikte steken

Schelp: 2 stokjes, 2 lossen, 2 stokjes in 1 steek (dit is om een losse)

Gebruik de foto als referentie waar de steken moeten komen (we starten rechts). Een hoop tekst maar het komt logischerwijs goed uit.

Rij 1: een vaste op het halvestokje van de vorige toer, 3 lossen en een vaste op de vaste van de vorige toer, 3 lossen en een vaste om het lossenboogje, 3 lossen en een vaste op de volgende vaste.

Haak 3 lossen en een schelp in de volgende vaste, een losse en een schelp in de volgende vaste.

Haak 3 lossen een vaste in de volgende vaste, 3 losse een vaste om de lossenboog, 3 lossen een vaste op de volgende vaste, 3 lossen en en vaste op de vaste, 3 losse en een vaste om de lossenboog, 3 lossen en een vaste om de lossenboog, 3 lossen en een vaste om de lossenboog. 

Haak 3 lossen en sla een vaste over, haak een schelp in de volgende vaste, een losse en een schelp in de volgende vaste.

Haak viermaal 3 lossen en een vaste op de volgende vaste.

We hebben nu aan de zijkanten 3 lossenboogjes en in het midden 6 lossenboogjes. Ertussen hebben we tweemaal 2 schelpen.

Rij 2: *Haak driemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje, waarbij je aan het begin van de rij 4 keerlossen ipv 3 lossen haakt], daarna 3 lossen, een schelp in het volgende 2-lossenboogje, een schelp om de volgende losse en een schelp in het volgende 2-lossenboogje, sla het 3 lossenboogje over en haak driemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje]*. Haak * * tweemaal en sluit af met 1 losse en een stokje in de laatste vaste.

Rij 3: *Haak driemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje, waarbij je aan het begin van de rij 4 keerlossen ipv 3 lossen haakt], daarna 3 lossen, tweemaal [haak een schelp in het volgende 2-lossenboogje en een losse], en haak een schelp en sla het 3 lossenboogje over en haak tweemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje]*. Haak * * tweemaal en sluit af met 3 lossen en een vaste op de derde keerlosse van de vorige toer.

Rij 4: we haken rij 4 afwisselend in roomwit en limegroen. De eerste keer rij 4 dus in roomwit.

*Haak tweemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje, waarbij je aan het begin van de rij 4 keerlossen ipv 3 lossen haakt], daarna 3 lossen, haak tweemaal [een schelp in het volgende 2-lossenboogje en haak 2 lossen], en haak een schelp en sla het 3 lossenboogje over en haak tweemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje]*. Herhaal * * tweemaal en sluit af met 1 losse en een stokje in de laatste vaste.

Rij 5: We gaan weer over op lichtgrijs.

Haak een keerlosse en een vaste op het stokje. *Haak 3 lossen een vaste om het 3 lossenboogje, 3 lossen, schelp op de schelp van de vorige toer en 1 losse, 9 dubbele stokjes op de volgende schelp van de vorige toer en 1 losse, schelp op en de volgende schelp van de vorige toer en dan tweemaal [3 lossen en een vaste om het volgende 3-lossenboogje]*. Haak * * tweemaal.

Rij 6: haak 4 keerlossen. *Haak een vaste om het 3-lossenboogje, 3 lossen, een schelp op de schelp van de vorige toer en 2 lossen. Haak 8-maal [vaste en 3 lossen op de dubbele stokjes van de vorige toer, je hebt nu 8 3-lossenboogjes)] en nog een vaste op het laatste driedubbele stokje, 2 lossen, schelp op schelp van de vorige toer, haak 3 lossen en een vaste op het volgende 3-lossenboogje en 3 lossen.* Haak * * tweemaal en sluit af met een losse en een stokje op de vaste.

Rij 7: haak een keerlosse en een vaste op het stokje. *Haak 3 lossen, een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak 8-maal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)], schelp op schelp van de vorige toer, haak 3 lossen en een vaste op het volgende 3-lossenboogje.* Haak * * tweemaal.

Rij 8: haak 5 keerlossen. *Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak 7-maal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)], schelp op schelp van de vorige toer, haak 1 losse.* Haak * * tweemaal en sluit af met een driedubbel stokje op de vaste van de vorige toer.

Rij 9: haak 3 keerlossen als eerste stokje en twee stokjes in het driedubbele stokje van de vorige toer. *Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak 6-maal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)], schelp op schelp van de vorige toer, schelp om de losse.* Haak * * tweemaal, maar sluit af met drie stokjes op de 3 keerlossen van de vorige toer (ipv de schelp).

Rij 10: haak 3 keerlossen als eerste stokje en twee stokjes in de vaste van de vorige toer en een losse. *Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak 5-maal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)] en tweemaal [schelp op schelp van de vorige toer en een losse].* Haak * * tweemaal, maar sluit af met drie stokjes op de 3 keerlossen van de vorige toer (ipv de schelp).

Rij 11: haak 3 keerlossen als eerste stokje en twee stokjes in het driedubbele stokje van de vorige toer en 2 lossen. *Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak 4-maal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)] en tweemaal [schelp op schelp van de vorige toer en 2 lossen].* Haak * * tweemaal, maar sluit af met drie stokjes op de 3 keerlossen van de vorige toer (ipv de schelp).

Rij 12: Haak 4 keerlossen (telt als dubbelstokje) en 4 dubbele stokjes in eerste vaste en haak 1 losse.  *Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak 3-maal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)], een schelp op schelp van de vorige toer en 1 losse en haak 9 dubbele stokjes op de schelp van de vorige toer.* Haak * * tweemaal, maar sluit af met 5 dubbele stokjes op de 3 keerlossen van de vorige toer (ipv de negen dubbele stokjes).

Rij 13: we starten een nieuwe ananas in het midden en 2 halve ananassen aan de zijkanten.

Haak een losse en een vaste op het eerste dubbele stokje. *Haak 4-maal [3 lossen en een vaste op het volgende dubbele stokje] en haak 2 lossen. Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen. Haak tweemaal [vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes)], een schelp op schelp van de vorige toer en 2 losse en haak 4-maal [3 lossen en een vaste op het volgende dubbele stokje].* Haak * * tweemaal.

Rij 14: haak 4 keerlossen. *Haak 4-maal [3 lossen en een vaste om de 3-lossenboogjes] en haak 3 lossen. Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 3 lossen en haak een vaste en 3 lossen om het 3-lossenboogje en een schelp op schelp van de vorige toer, 3 lossen en haak 4-maal [een vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes].* Haak * * tweemaal maar sluit af met een losse en een stokje op de laatste vaste van de vorige toer.

Rij 15: haak 1 losse en een vaste op het stokje van de vorige toer. *Haak 3-maal [3 lossen en een vaste om de 3-lossenboogjes] en haak 3 lossen. Haak een schelp op de schelp van de vorige toer, 1 losse en haak een schelp op schelp van de vorige toer, 3 lossen en haak 4-maal [een vaste en 3 lossen om de 3-lossenboogjes].* Haak * * tweemaal maar sluit af met een vaste op de 3e keerlosse van de vorige toer.

Haak nogmaals rij 2 t/m 9, waarbij je rij 4 in limegroen haakt.