Proeflapje voor CAL2015

Heb je nog geen garen voor Knottens CAL2015? Bestel dan een van de twee standaardpakketten.

Haak een proeflapje voordat je begint aan de deken. Anders kun je voor onprettige verrassingen komen te staan.
Het materiaal uit het pakket is voldoende voor de deken als je je aan het patroon houdt. Per patroon kan de haaknaald verschillen, voor deze deken heb ik de volgende maten gebruikt: 3.5 mm, 4 mm en 4.5 mm. 

Het ligt ook aan je hand van haken en wat je mooi vindt voor een deken, maar het is belangrijk dat je stekenverhouding overeenkomt met onze stekenverhouding. Is dat niet het geval, dan kan je deken groter of kleiner uitvallen. Als je dit weet en dat prima vindt, is het een eigen keuze.

De eerste maand is in verschillende patronen gehaakt, maar we gaan een proeflapje maken van 2 toeren halve stokjes en 2 toeren stokjes. Graag de kleur gebruiken waarmee we beginnen, kleur 112 donkerpaars. Dit omdat er soms een klein verschil in dikte kan zitten per kleur. Voor het proeflapje zet je 20 halve stokjes direct op en haak je 1 toer halve stokjes en 2 toeren stokjes. De stekenverhouding is 15 steken in 10 cm breedte. Je hebt nu ongeveer een hoogte van 4 cm.

Voor de opzetrij van halve stokjes gebruik ik haaknaald 3.5, daarna verder op haaknaald 4. 

Klopt het niet? Haak dan op een kleinere of grotere maat naald. Stel dat je meer dan 15 steken in 10 cm hebt, dan moet je een grotere haaknaald gebruiken. Er mag wel 1 steek verschil in zitten, maar als je bijvoorbeeld 18 steken in 10 cm hebt, dan valt je deken een stuk smaller uit.

Het is ook smaak of je een strakke of losser gehaakte deken mooi vindt. Wel belangrijk is om je te realiseren dat als je strakker haakt, dat de deken dan kleiner kan worden dan de 100 bij 190 cm die wij hebben.