Voorbereidingen CAL2015

Het pakket wol voor de CAL2015 is hier te bestellen. 

We gaan bijna beginnen aan de Knotten CAL2015. Om nu goed te kunnen starten, hebben we hier wat wetenswaardigheden opgeschreven.

Hoe groot wordt de deken?

De deken wordt 100 cm breed en 180 cm hoog.

Benodigde materiaal

Het patroon van de deken is geschreven voor Cool Wool van Lana Grossa, 160 meter/50 gram, 100% merinowol. De voorgeschreven stekenverhouding op het wikkel om te breien is 24 steken in de breedte en 34 naalden in de hoogte per 10 cm en de voorgeschreven naalden zijn 3 tot 3.5 mm.

De deken wordt gehaakt van 12 kleuren, van 11 kleuren 2 bollen en 1 kleur 3 bollen. 

Voorbereiding CAL 2015 

Haak een proeflapje voordat je begint aan de deken. Anders kun je voor onprettige verrassingen komen te staan.
Het materiaal uit het pakket is voldoende voor de deken als je je aan het patroon houdt. Per patroon kan de haaknaald verschillen, voor deze deken heb ik de volgende maten gebruikt: 3.5 mm, 4 mm en 4.5 mm. 

Het ligt ook aan je hand van haken en wat je mooi vindt voor een deken, maar het is belangrijk dat je stekenverhouding overeenkomt met onze stekenverhouding. Is dat niet het geval, dan kan je deken groter of kleiner uitvallen. Als je dit weet en dat prima vindt, is het een eigen keuze.

De eerste maand is in verschillende patronen gehaakt, maar we gaan een proeflapje maken van 2 toeren halve stokjes en 2 toeren stokjes. Graag de kleur gebruiken waarmee we beginnen, kleur 112 donkerpaars. Dit omdat er soms een klein verschil in dikte kan zitten per kleur. Voor het proeflapje zet je 20 halve stokjes direct op en haak je 1 toer halve stokjes en 2 toeren stokjes. De stekenverhouding is 15 steken in 10 cm breedte. Je hebt nu ongeveer een hoogte van 4 cm.

Voor de opzetrij van halve stokjes gebruik ik haaknaald 3.5, daarna verder op haaknaald 4. 

Klopt het niet? Haak dan op een kleinere of grotere maat naald. Is je proeflapje te groot, neem dan een kleinere naald en vice versa.

Grotere of kleinere deken haken? 

Wil je een grotere of kleinere deken haken? Dat kan, dan moet je minder of meer steken opzetten, je hebt dan meer of minder materiaal nodig. Het patroon is gemaakt voor een veelvoud van 20 steken.  

Ander materiaal? 

Het patroon van de deken is geschreven voor Cool Wool van Lana Grossa.
Met een ander materiaal wordt de deken groter of kleiner, fijner of grover. Dat maakt niet zo veel uit, je kunt het patroon aanhouden, de deken krijgt dan andere afmetingen. Of reken de steken opnieuw uit. 

Vergelijkbare dikte? Dan heb je ongeveer evenveel meter nodig: 320 meter per kleur. Andere dikte? Per maand (kleur) heb je ongeveer 100 gram nodig per kleur. 

Als je de deken van katoen wilt maken, stellen wij de Elastico voor van Lana Grossa. Je hebt dan dezelfde hoeveelheid garen nodig voor een deken van dezelfde afmetingen.

Ander kleuren? 

In het pakket zitten 12 kleuren, maar andere kleuren kunnen ook worden gebruikt. Van de Cool Wool heb je van elke kleur 2 bollen nodig, behalve voor de strook van juli, deze heeft 3 bollen nodig. Zo kun je ook zelf je kleurtjes samenstellen.

Vast wol voor de eerste drie maanden kopen?

Wij gebruiken 2 bollen aubergine 112, 2 bollen paars 586, 2 bollen cyclaam 537, 1 bol rozerood 594 en 1 bol poederroze 477. Je kunt de Cool Wool hier los bestellen.